среда, 29. јануар 2020.

Весић: Изградњом еко-зоне, околина Штарк арене постаће боље место за живот

У непосредној близини Штарк арене, на скоро 9.000 квадратних метара простираће се нова еколошка зона, чија ће изградња представљати део шире акције Града Београда да се у наредних пет година посади милион стабала у нашем граду, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић на представљању пројекта „Моцарт еко-зона” у прес-сали Штарк арене. 

Догађају су присуствовали секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић, као и директор Штарк арене Горан Грбовић.

Весић је захвалио компанији „Моцарт” на, како је рекао, континуираној сарадњи са Градом Београдом.   

– Многе компаније би требале да се угледају на „Моцарт” по питању друштвене одговорности, јер је потпуно рационално да део профита буде потрошен на пројекте који ће побољшати квалитет живота свих грађана, нарочито оних који станују у близини. Компанији „Моцарт” дугујемо захвалност и за бројне кошаркашке терене широм Београда и Србије. Ти терени носе имена наших познатих кошаркаша и на тај начин је сигурно дат допринос да се одређени број деце окрене ка спорту и здравим стиловима живота. Колико је ово важно, најбоље показује податак да вегетација у висини просечног човека смањује ниво буке пет пута. То значи да ће становници овог дела града добити еколошку зону која ће значајно унапредити квалитет живота – рекао је Весић. 

Према његовим речима, у време када је Штарк арена пројектована постојао је план да око дворане буду саграђена четири солитера, од чега се на крају одустало, па данас постоје зелене површине. 

– Поред свега наведеног, у овом делу Новог Београда биће постављена заштитна ограда од буке, што је посао који ће обавити ЈП „Путеви Србије”. Људи који овде живе ће у наредних 12 до 18 месеци постати свесни колики је био ниво буке у којем су живели. Комплетан посао уређења еко-зоне реализоваће ЈКП „Зеленило – Београд”, које је једно од најбољих градских предузећа. С обзиром на то да ће се еко-парк простирати на површини од око 9.000 квадрата, биће урађен и самостални заливни систем, који ће се снабдевати водом из рени-бунара, а чија је израда у току. Окружење Штарк арене ће по завршетку овог пројекта изгледати поптуно другачије, а „Моцарт еко-зона” биће јединствена – додао је Весић. 

Он је истакао да је компанија „Моцарт” са Градом Београдом кренула да спроводи мере против загађења ваздуха и нагласио да уколико друге успешне компаније буду следиле овај пример, нема сумње да ће свима који живе у Београду бити боље. 

– У другим деловима града постоје локације на којима би овакви или слични пројекти могли да се реализују. Захвалан сам и Горану Грбовићу који је по доласку на чело Штарк арене покренуо многе ствари, што је доказ да менаџмент највеће српске дворане размишља на који начин може да унапреди своје пословање. Град Београд наставља са радом на обећаном – милион стабала за пет година, 520 аутобуса на гас у наредних пет година, док за седам година у Београду неће постојати ниједан градски аутобус који ће радити на дизел. Урадићемо 50 километара зелених зидова, радимо и на набавци клупа са маховином које такође имају велику важност у урбаним срединама и могу да замене велики број стабала – рекао је Весић. 

Директор Штарк арене Горан Грбовић је рекао да је највећа српска дворана окружена са 30.000 квадратних метара зелених површина које годинама егзистирају као неискоришћени простор. 

– Заштита животне средине је изузетно важна тема и дошли смо на идеју да се велики простор у непосредној близини објекта искористи на адекватан начин. Град Београд је препознао важност пројекта и спортско-рекреативни садржаји који ће се овде налазити биће намењени свим суграђанима – рекао је Грбовић. 

Директор Сектора корпоративних комуникација компаније „Моцарт” Борјан Поповић је изразио наду да ће овај пројекат постати бренд, као и да ће у будућности слични пројекти бити реализовани кад год могућности то буду дозвољавале. 

– Компанија „Моцарт” је изузетно задовољна чињеницом да су нас Град Београд и Штарк арена препознали као адекватног партнера у раду на овом пројекту. Вредност пројекта је око 50 милиона динара, а требало би да радови буду завршени до краја априла. У нашој компанији реализацију сваког пројекта који ће допринети побољшању квалитета живота и унапређењу заштите животне средине сматрамо моралном обавезом. Због тога смо одлучили да од ове године већину наших акција усмеримо управо ка екологији – рекао је Поповић.