среда, 5. фебруар 2020.

Весић: Тендер за изградњу гробља кућних љубимаца у септембру

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће тендер за изградњу гробља кућних љубимаца бити расписан највероватније у септембру.

– У овом тренутку, Саобраћајни институт ЦИП пројектује гробље кућних љубимаца у Блоку 51 на Новом Београду. Грађевинска дозвола се очекује у септембру ове године, када ћемо да распишемо тендер за избор извођача који ће да гради гробље. Тендер ће обухватити прву фазу уређења комплекса у оквиру којег градимо саобраћајнице, пешачке стазе, зелене површине, паркинге, пратећу комуналну инфраструктуру и административни објекат – рекао је Весић.

Он је рекао да је Град Београд са Саобраћајним институтом ЦИП недавно потписао и уговор за израду пројекта за изградњу центра за спаљивање анималног отпада, који је планиран у оквиру комплекса гробља, а објекат ће се градити у другој фази.

У комплексу је предвиђена могућност сахрањивања кућних љубимаца на више начина, а простор ће бити уклопљен са постојећим зеленилом. Комплекс гробља је подељен на три функционалне целине: предњу зону – административни објекат у коме су планирани ветеринарска амбуланта, сала за испраћаје и продавница за пратећу опрему; средњу зону – која је намењена појединачном и групном сахрањивању животиња и задњу зону – у којој ће се налазити центар за спаљивање анималног отпада.

Простор за сахрањивање састојаће се од трга за испраћај, парцела за розаријуме и колумбаријуме, парцеле за гробове у низу и простора за заједничко сахрањивање. Сви садржаји ће бити повезани интерним саобраћајницама и пешачким стазама. Димензије гробних места одређене су према величини животиња. За сахрањивање у земљи предвиђена су три типа гробних места: мало, средње и велико, розаријуми и колумбаријуми планирани су у близини улаза на гробље, док је за заједничко сахрањивање предвиђен слободан простор покривен травом за сахрањивање без посебних обележја и смештен је у дну комплекса. По ободу комплекса планирано је заштитно зеленило ширине 15 метара, а дрвореди су предвиђени уз паркинг простор на улазу у гробље, дуж главне приступне саобраћајнице.