среда, 5. фебруар 2020.

Радојичић: Београд прошле године посетило 1,25 милиона туриста, број ноћења чак 2,7 милиона

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је данас Туристичку организацију Београда поводом великих резултата постигнутих у претходном периоду. Како је том приликом градоначелник навео, међу најважнијим резултатима јесу пораст броја туриста и ноћења у главном граду, као и значајно признање које је ТОБ добила на недавно одржаном Међународном сајму туризма у Истанбулу.

– Ово је још једно од признања људима из ТОБ-а да свој посао раде на добар начин, а резултат тога јесте и повећање броја туриста у Београду. Према званичним подацима, Београд је прошле године посетило 1,25 милиона туриста, што је приближно повећање од осам одсто, док је број ноћења износио око 2,7 милиона, што представља повећање од око девет процената. Ако говоримо о директним приходима, они према грубој процени износе око 300 милиона евра, али на посебан начин се рачуна и индиректна зарада од туризма која је сигурно знатно већа. Наш циљ јесте да и у наредним годинама имамо тренд раста броја туриста и да напредујемо, с обзиром на то да је Београд сјајна и интересантна дестинација како за европске тако и за светске туристе – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је за даљи напредак неопходно да ТОБ настави да ради као до сада, што значи даље представљање Београда на светским сајмовима туризма.

– Претходне године смо имали знатан пораст броја туриста из Кине – око 55 одсто када говоримо о броју туриста и 65 одсто када говоримо о броју ноћења. Верујем да ћемо и у наредном периоду успети да задржимо тај тренд, без обзира на тренутну ситуацију са актуелном епидемијом у Кини и свету. Такође, имамо и знатан пораст туриста из Русије, чак 30 одсто више него у претходним годинама. Број посетилаца из Турске, Немачке, Грчке и региона висок је и трудимо се да се он одржава – казао је Радојичић и додао да се број људи и земаља шири, што је значајно за даљи развој.

Он је истакао важност и конгресног туризма као шансу за Београд која треба да се искористи, иако и у том сегменту има много туриста.

– Радови у Београду који се односе на сређивање и изградњу инфраструктуре, директно или индиректно одражавају се и на туризам, који је важна привредна грана Београда. У 2019. години, први пут смо имали више од милион страних туриста, а следећи циљ нам је да тај број порасте на два милиона – закључио је Радојичић.

Директор ТОБ-а Миодраг Поповић захвалио је градоначелнику на првој посети овој организацији, што је уједно и признање њиховом раду и труду да Београд буде развијена туристичка дестинација.

– Уз помоћ Града Београда и у сарадњи са њим, свака година је рекордна година за туризам. Захваљујући квалитету својих услуга, Београд на годишњем нивоу заради више од 700 милиона евра, директно и индиректно од туризма у читавом сектору услуга. Туризам је постао један од покретача развоја и сви заједно показујемо наш град на најбољи начин, што је значајно не само због финансијског ефекта него и даљег развоја Београда – рекао је Поповић.

Он је истакао да ће, као и протеклих шест година, и ова година бити успешна, јер се Београд крупним корацима креће ка развијеним европским туристичким дестинацијама које броје неколико милиона гостију.