четвртак, 6. фебруар 2020.

Одржана обука „Зелене јавне набавке” у Градској управи

У згради Градске управе данас је одржана обука „Зелене јавне набавке” коју је организовао Секретаријат за заштиту животне средине, у сарадњи са предузећем „Victoria consulting”.

Представница Секретаријата за заштиту животне средине Весна Шабановић истакла је да се данашња обука односи на ширење знања о зеленим јавним набавкама и циркуларној економији, а учесници су запослени у Градској управи.

– Зелене јавне набавке су један од инструмената који може значајно допринети остваривању одрживог развоја Републике Србије, пре свега, ефикаснијим коришћењем природних ресурса, подстицањем иновација и пословања по принципима циркуларне економије. Циљ ове обуке је да се запосленима у Градској управи Града Београда укратко представе основни елементи зелених јавних набавки, како би набављали производе који најмање оштећују животну средину. Набављање производа који ће имати мањи еколошки утицај, односно да се приликом њихове производње троши мање ресурса, те да након употребе одлазе на рециклажу и у поновну употребу, представља циркуларну економију – прецизирала је Весна Шабановић.

Представник предузећа „Victoria consulting” Драгана Петровић, која је данас одржала предавање на тему „Зелене јавне набавке”, истакла је важност ширења информација о данашњој теми како би Град Београд могао набављати произовде и остваривати услуге које су повољније за животну средину.

– У претходном закону су постојали одређени механизими за зелене јавне набавке, међутим сада се отварају нове могућности, те ће се увести праћење зелених јавних набавки, које су један од стубова циркуларне економије. Тема зелених набавки посебно је актуелна у свим изменама које су планиране новим стратешким документима Републике Србије, као и новим Законом о јавним набавкама. У Србији се припрема анализа за циркуларну економију, у коју ће бити укључене и зелене јавне набавке – казала је Драгана Петровић.