петак, 7. фебруар 2020.

Београдски „Климатон” овог викенда

Климатска акција „Климатон” одржаће се овог викенда, 8. фебруара у 10 сати и 9. фебруара у 11 сати, у згради Градске управе Града Београда у Улици Краљице Марије 11/XX, саопштено је из Секретаријата за заштиту животне средине.

„Климатон” је једна од најмасовнијих колективних климатских акција у свету и годишње окупља хиљаде људи у преко 145 градова и 55 земаља на свим континентима.

Реализује се кроз хакатон, низ предавања и радионица, где се тимови студената, предузетника, стартапова, бизнис лидера и креатора политика такмиче у решавању климатских изазова. 

Градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић рекла је да је Београд 2015. године усвојио Акциони план адаптације на климатске промене, као и да је једна од значајних мера подизање свести најшире јавности.

– „Климатон” управо доприноси подизању свести о климатским променама. Његов значај је у повезивању креативних и иновативних људи са стручњацима, како би се добиле нове идеје и различити приступи у борби против климатских промена у Београду – рекла је Вилотијевићева.

„Климатон” промовише интердисциплинарни приступ, због чега су предавачи и ментори на радионицама професори Универзитета у Београду са више факултета, стручњаци из праксе и представници Градске управе. 

Током дводневног програма учесници могу одабрати решавање једног од два понуђена климатска изазова за град Београд: „Урбана топлотна острва у Београду” и „Чврсти комунални отпад и еколошка свест грађана”.