петак, 14. фебруар 2020.

Никодијевић: Убрзавамо темпо гашења школских котларница

Председник Скупштине града Никола Никодијевић, заједно са секретарком за заштиту животне средине Иваном Вилотијевић и подсекретаром за образовање и дечју заштиту Игором Раичевићем, обишао је ОШ „Филип Вишњић” на Карабурми, која је прикључена на систем даљинског грејања. Како је том приликом Никодијевић прецизирао, ово је само једна у низу индивидуалних котларница које се гасе у граду и које су радиле или на мазут или на нека друга еколошки неприхватљива горива.

– Постоји одлука и стратегија Београда за гашење свих индивидуалних котларница у објектима јавне намене. Од деведесетих година суочавамо се с великим проблемом, због чега је угашено више од 1.300 индивидуалних ложишта. Наш посао јесте да се нађе алтернативно решење, те да се објекти јавне намене прикључе на даљински систем грејања или на гас. Циљ је да се у наредних неколико година све школе по том питању доведу у ред – рекао је Никодијевић.

Нажалост, прецизирао је Никодијевић, и данас у Београду имамо више од три стотине хиљада објеката који имају индивидуална ложишта, а која су еколошки неприхватљива.

– Град Београд наставља своју политику у овом сегменту још од 2012. године, када је донета стратегија гашења свих тих котларница – навео је Никодијевић, најављујући да ће већ за десетак дана исти посао бити завршен на још једном школском објекту у Раковици.

Темпо гашења котларница је убрзан, нарочито у школама, додао је председник Скупштине града. Годишње се угаси њих седам-осам, док је раније то било у свега једној или две школе годишње. Део те стратегије, додао је он, јесте и да се грађанима омогући прикључење на гас или топлодалеководе, а када мрежа буде „развучена” по читавом граду, онда ће то бити и обавеза свих домаћинстава.

– План је да се изгради још 306 километара топловодне мреже и око 250 километара гасовода, како би грађани имали могућност прикључења на њих. То ће у будућности бити стандард у Београду – истакао је Никодијевић.

Имајући на уму да је то дужи процес, ове године у буџету су издвојена средства, пре свега за чишћење димњака и постављање филтера у индивидуалним котларницама, за шта је опредељено око 15 милиона евра, казао је Никодијевић.

– Ове године почиње и изградња топлодалековода Обреновац – Нови Београд, вредности око 190 милиона евра, који треба да омогући да топлу воду која се из термоелектране испушта у Саву, преусмеримо у топлану на Новом Београду. На тај начин потреба за увозом гаса смањила би се за 30 одсто. Осим тога, гради се и топлодалековод Винча–Коњарник, у којем ће се вода загревати на гас који ће се добијати процесом секундарне сепарације отпада из спалионице у Винчи, чиме ћемо омогућити квалитетно грејање и значајну уштеду. Стратегија о заштити природне околине коју смо усвојили, полако се остварује. За њу је потребно одређено време, али постоје стручни људи с којима ћемо на крају успети да остваримо зацртане циљеве – истакао је Никодијевић.

Говорећи о уређењу ОШ „Филип Вишњић”, Никодијевић је најавио да ће се ова школа, због пространог зеленог појаса, наћи у пројекту Секретаријата за заштиту животне средине за уређивање зелених површина у школама.

Градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић истакла је да је Град Београд од 2012. године до данас уложио 300 милиона за потребе гашења котларница, и подсетила на то да је у пројекат прикључења ове школе уложено 11.600.000 динара.

– Радови се спроводе по планском акту за квалитет ваздуха, који садржи акциони план, и испуњен је 90 одсто. Неке ствари су ван домена секретаријата и школе, али сарадњом се могу наћи нова решења за бољу животну средину, првeнствено за децу која су наша будућност. Велика обавеза је и преношење информација деци, која ће то пренети родитељима, да уколико постоји могућност, нађу еколошки прихватљиво гориво за грејање – рекла је Ивана Вилотијевић и похвалила ову школу у којој постоји еколошка радионица, селекција отпада и високоеколошко образовање.

Директорка Основне школе „Филип Вишњић” захвалила је надлежним градским секретаријатима на спроведеном пројекту прикључења на даљински систем грејања и изразила наду да ће и најављени пројекат озелењавања школског дворишта такође бити ускоро реализован.

Напомена: Видео снимак овог догађаја можете преузети са: www.infobiro.tv