субота, 15. фебруар 2020.

Весић: „Дедиње 2” доказ да је за Београд и Србију здравство један од приоритета

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић присуствовали су данас слави Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” и том приликом обишли градилиште на којем се увелико ради на изградњи болнице „Дедиње 2”.

Весић је подсетио на то да се у овом тренутку у Београду граде две болнице – „Дедиње 2” и клинички центар. Такође, нагласио је Весић, реконструише се Инфективна клиника, а ове године очекује нас и почетак радова на изградњи „Тиршове 2”.

– Са нама су овде људи из здравства који могу да потврде да се деценијама није оволико улагало у здравствени систем нашег града и државе. Све то је могуће зато што имамо Владу Србије и председника Вучића који су као један од приоритета одредили обнављање и проширење здравствених капацитета, како би на потребе становништва било одговорено на прави начин – рекао је Весић.

Он је додао да је чињеница да постајемо све старија нација због чега ће сигурно постојати потреба за здравственим системом који беспрекорно функционише.

– Данас је слава њихове институције и мислим да је најбољи поклон који су добили управо изградња ове болнице. Највеће заслуге за изградњу „Дедиња 2” иду директору Бојићу, кoји с великим жаром прича о даљим инвестицијама које ће унапредити рад ове установе. Следеће године на Сретење, болница „Дедиње 2” ће већ бити под кровом, можда ће бити и у фази опремања, и то је најлепша вест за пацијенте и запослене у овом институту. У име Града Београда честитам им славу и желим још боље услове, а мање посла. Грађани Београда би требали да знају да у случају потребе имају на располагању Кардиоваскуларну клинику која ни по чему не заостаје за водећим установама овог типа у Европи и то је нешто због чега би требало да будемо поносни – закључио је Весић.

Директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” Милован Бојић рекао је да је веома срећан када види на који начин и којом динамиком се гради „Дедиње 2”.

– Ово је некада била такозвана „Бојићева рупа” која је 17 година чекала да радови на изградњи нове болнице започну. Посебно сам импресиониран чињеницом да је ово вероватно једини случај у свету да кардиоваскуларна клиника и градилиште перфектно функционишу једно поред другог. У време када радови теку великом брзином, Институт за кардиоваскуларнe болести „Дедиње” прошле године била је болница с највећим бројем операција на срцу у Европи. Већ сада се назиру обриси онога што нам је даље потребно, а то је гаража и хелиодром, како би најбоља установа обог типа имала максимално добар друмски али и прилаз из ваздуха – рекао је Бојић и захвалио Горану Весићу, Николи Никодијевићу и Марку Благојевићу, уз напомену да са Градом Београдом ова институција увек има сјајну сарадњу.

Директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић рекао је да данас имамо прилику да се уверимо да радови на изградњи нове зграде Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” иду по плану и жељеном динамиком.

– Пре само неколико месеци, када смо прошли пут обилазили радове, могли смо да видимо да је посао тек „изашао изнад земље”, док сада имамо две етаже. Временске прилике су помогле, али је и те како важан био квалитетан извођач, као и надзор државе и града. За сада немамо разлог да сумњамо да ће бити пробијен било који рок – рекао је Марко Благојевић.

Након обиласка градилишта, уследило је обележавање славе Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” – Сретења Господњег, којем су осим запослених присуствовале бројне званице из јавног живота, а славску службу водио је владика Стефан.