четвртак, 20. фебруар 2020.

Весић: Решено збрињавање 149 ромских породица

Заменик градоначелника Горан Весић председавао је данас завршној седници Координационог тела за праћење реализације акционог плана у оквиру пројекта „Саградимо дом заједно”. Седници су присуствовали представници градских секретаријата и надлежних тела, као и представници Канцеларије за пројектне услуге Уједињених нација (УНОПС).

Весић је подсетио на то да је данас Међународни дан социјалне правде, оценивши да је то и прави дан када се може објавити да је завршен пројекат који је Град Београд спроводио скоро осам последњих година са Европском унијом и Канцеларијом за пројектне услуге УН (УНОПС).

– Реч је о пројекту у оквиру којег је требало сместити 149 ромских породица у прихватљиве услове становања. Када смо 2014. године преузели одговорност за Град Београд, овај пројекат је био у току, али је готово замро и Европска унија је била пред одустајањем. Захваљујући нашим напорима и сарадњи са ромском заједницом и нашим партнерима, овај пројекат покренули смо с мртве тачке и дошли у ситуацију да већ у 2015. години почнемо са усељавањем ромских породица. С данашњим даном, стамбено смо збринули 149 ромских породица у којима живи 701 лице. Направили смо цивилизацијски и важан посао и за Београд и његове становнике – казао је Весић.

Он је нагласио да овај пројекат вреди око седам милиона евра, од чега је ЕУ обезбедила 5,1 а Град Београд 1,9 милиона евра.

– Важно је поменути и чињеницу да породице нису добиле само нови смештај већ и пакете хране, свим пунолетним члановима понуђен је посао а деца су уписана у школе. Дакле, осим смештаја, предузете су и мере пуне њихове социјализације и укључења у друштво, што је веома важно за ромску заједницу. Треба поменути да је пројекат започет после несрећне епизоде са УН, ЕУ и Светском банком у вези са финансирањем пројекта „Газела”, како би се покренуло питање збрињавања ових породица. Неке од ових породица су осам година живеле у контејнерима, јер их је тамо ставила тадашња градска власт, што није прихватљив начин становања за било кога у нашем друштву, без обзира на националну припадност или веру. Срећан сам што данас ниједна од тих породица не живи у контејнеру, већ у нормалним условима као пуноправни чланови наше заједнице, што они и јесу – истакао је заменик градоначелника.

Весић је оценио да је пројекат завршен успешно и истакао да ће преосталих 12 породица бити збринуто на основу препорука које су усвојене на данашњој седници. Он је изразио наду да ће се пројектна сарадња са ЕУ наставити и у будућности, тим пре што је овај пројекат оцењен врло високом оценом.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да породице које су добиле смештај нису добиле само место живљења већ и широку системску подршку од Града Београда и локалних самоуправа на чијој су се територији преселили.

– Породице су добиле приступ комплетном систему социјалне и здравствене заштите, као и свему другом што је породицама потребно. Више од 300 деце из ових породица сада иде у школу, а треба нагласити и да смо овим пројектом спровели пуну интеграцију Рома. Такође, морам рећи да нам је било задовољство да тако реализујемо највећи програм интеграције Рома и стамбене подршке у Републици Србији – казала је Наташа Станисављевић.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић изразио је захвалност донаторима и Граду Београду на спровођењу програма „Саградимо дом заједно” и истакао да тај пројекат представља пример добре праксе.

– Град Београд је препознао проблем и својим залагањем показао да води одговорну социјалну политику према суграђанима ромске националности. На томе смо веома захвални. Инклузија наше заједнице тече нормалним током, па је и напредак веома видљив. Надам се да ће и у будућности бити добрих пројеката који ће уз системска решења ромску заједницу повести путем прогреса – казао је Накић, нагласивши да ове породице данас имају услове за живот достојних човека у 21. веку.

Од фебруара 2013. до фебруара 2020. године, у оквиру прве и друге фазе пројекта „Саградимо дом заједно”, збринуто је 149 ромских породица, односно 701 лице. Те породице боравиле су у новоформираним насељима Града Београда. Пројекат је спровео Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда у партнерству са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге у Републици Србији (УНОПС), а Град Београд обезбедио је локације за изградњу зграда за социјално становање на територији градских општина Звездара, Палилула и Обреновац.

Пројекат је обухватао три модела становања, па је тако 68 породица збринуто кроз модел социјалног становања у Орловском насељу, Јабучком риту, Мислођину и Земун пољу. 71 породица збринута је куповином сеоских домаћинстава са грађевинским материјалом за њихову реконструкцију, а 10 породица збринуто је након реконструкције кућа које су породице поседовале у свом власништву.

Уз изабрани социјални стан, свим породицама дониран је намештај и основни сет кућних апарата по породици, лаптоп рачунари породицама које имају децу школског узраста и пакети хране и хигијене, по члану домаћинства. Уз изабрано сеоско домаћинство и грађевински материјал, свим породицама дониран је основни сет кућних апарата по породици, алати и машине за генерисање прихода по породици, лаптоп рачунари породицама које имају децу школског узраста и пакети хране и хигијене. Уз грађевински материјал за реконструкцију кућа, породицама је дониран основни сет алата и машине за генерисање прихода по породици, као и пакети хране и хигијене.

Све породице расељене из неформалних насеља улазе у систем социјалне заштите. За њих су најпре обезбеђена лична документа за које средства издваја Секретаријат за социјалну заштиту, а израду докумената обавља Градски центар за социјални рад, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова. Све породице остварују сва права из области социјалне заштите: право на новчану социјалну помоћ, бесплатне оброке у Народној кухињи, једнократну новчану помоћ, помоћ за незапослене породиље, дечји додатак, родитељски додатак и друга права из области социјалне заштите.