петак, 21. фебруар 2020.

Радојичић: Сарадња Крфа и Београда битна за очување колективног сећања и едукацију нових генерација

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је делегацију Града Крфа предвођену градоначелницом Меропи Идреу, са којом је разговарао о унапређењу сарадње Београда и Крфа, пре свега у области културе и туризма. 

Градоначелници Београда и Крфа осврнули су се на споразуме који су потписани између два града и изразили спремност да продубе сарадњу. Радојичић је истакао да сарадњу види у заједничким догађајима који би повезали културе и уметнике двају градова, као и организованим посетама грађана Крфу и Београду. Градоначелник Београда је истакао да је важан део сарадње управо чување сећања и едукација најмлађих о испреплетаним судбинама двају народа у Првом светском рату, религијској вези, као и обостраној подршци у најтежим тренуцима.

– Ниједан град у Европи не сведочи о херојству и трагедији нашег народа у 20. веку као Крф. Сарадња у области културе и туризма има велику важност, јер на тај начин упознајемо нове генерације са тренуцима који су одредили нашу судбину и чувамо их од заборава. Упориште будућих пројеката су сећања на три године заједничког живота, херојство 150.000 војника и српске владе у изганаству, и гостопримство Крфљана који су нашем народу пружили помоћ и уточиште – рекао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је све више туриста из Крфа, којима прија гостопримство Београђана, заинтересовано за долазак у Београд, а такође их интересују културно-историјске знаменитости и богата културна понуда. 

– Наш циљ је да их путем институционалне сарадње између два града у будућности буде још више – казао је Радојичић. 

Градоначелница Крфа Меропи Идреу рекла је да Крф сваке године броји преко два милиона туриста и да је више од 40.000 туриста из Србије. Она је додала да би за Град Крф било веома значајно када би програм ученичке посете Крфу, који последњих година организује Општина Палилула, организовале и друге београдске општине.

Меропи Идреу је истакла да је одушевљена развојом Београда и додала да грчки туристи то препознају и све више се одлучују за нашу престоницу при избору дестинације за одмор.

Градоначеница Крфа позвала је градоначелника Београда да буде почасни гост манифестације „Дан Крфа”, који је уједно и њихов највећи празник.

Љубомир Сарамандић, кустос Музеја „Српска кућа”, у којем се налазе прве српске новине штампане на Крфу, као и лични предмети Живојина Мишића, Николе Пашића и регента Александра, истиче да би сваки припадник српске нације требап бар једном да посети „Острво спаса”.

– То је град у којем посетиоци долазе до катарзе, потпуног прочишћења од проблема, који су наизглед велики. Острво Видо није само место на којем се стиче патриотизам и идентитет, већ место на којем се коригује свет у којем живимо. Метафора преласка Албаније и доласка на Видо је метафора о смислу живота. Нема правог живота без савладавања препрека и без солидарности – поручио је Сарамандић.