петак, 21. фебруар 2020.

Измењена траса линије 506

У Раковици је почела са радом измењена линија градског превоза 506, која у делу своје трасе од данас пролази улицама  Др Аћима Медовића, Милана Бартоша, Брестовачком и Улицом делови а даље наставља својом редовном трасом – Улицом Александра Војиновића ка Патином мајдану. Прву вожњу новом трасом данас су имали државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, председник општине Раковица Владан Коцић, одборница у Скупштини Града Београда Марјана Красић и чланови Општинског већа Дарко Игњатовић и Томислав Пантелић.

Линија 506 измењена је на молбу Општине Раковица којој је велики број грађана улица Брестовачке, Делови и околних улица, упутиo захтев да линија градског превоза прође кроз тај део Раковице, који претходно није био обухваћен постојећим линијама ГСП-а.

Милосав Миличковић нагласио је том приликом да је изменом трасе одржано обећање дато грађанима овог дела Ресника.

– Изменама на траси линије 506 успели смо да омогућимо грађанима овог дела Ресника да се лакше повежу са најфреквентнијим тачкама у овом насељу. Грађани лакше могу да дођу до вртића, дома здравља, школе, пијаце и других линија градског превоза и Беовоза које Ресник повезују са остатком Раковице и Београда. Посебно је битно што минибус који саобраћа на линији 506 пролази уским улицама, а да се не доводи у питање безбедност у саобраћају. Исто тако када је линија 506 први пут била пуштена, претходно је морао да се прошири део Улице Александра Војиновића, како би се стекли услови прописани законом.  Све то говори да је за нас веома битна и безбедност свих учесника саобраћаја – рекао је Миличковић.

Градски секретар Јовица Васиљевић рекао је да је променом трасе постигнута боља и равномернија опслуженост грађана. Васиљевић је додао да сада више од 5.000 грађана овог дела Ресника има приступ линији градског превоза, посебно нагласивши да је све то постигнуто без додатних трошкова за буџет Града Београда.

– За потребе измењене трасе линије 506, у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај у делу Улице Милана Бартоша измењен је саобраћај и она је постала једносмерна, док су на измењеној траси постављена по четири нова стајалишта у оба правца. Укупна дужина линије сада је 6.945 метара, у смеру ка Патин Мајдану 3.251 метар, у смеру ка окретници у Едварда Грига 3.694 метра – прецизирао је он.  

Линија 506 пуштена је у рад 2018. године након што је Општина Раковица сопственим средствима финансирала радове на проширењу дела Улице Александра Војиновића и изградњи окретнице Патин мајдан. У овој години је на захтев грађана већ промењена траса линије 504, која уместо до Миљаковца сада саобраћа до окретнице на Лабудовом брду. 

До сада је на територији општине Раковица уведено осам нових линија: 501, 502, 503, 504, 505, 505Л, 506 и 507. Након увођења, промењене су и продужене трасе линија 504 и 507, док је такође промењена и траса постојеће линије 94, која уместо до Миљаковца сада од Новог Београда саобраћа до Ресника.