петак, 21. фебруар 2020.

Весић: Двадесет милиона динара за обнову вртића „Зека” у Великом Мокром Лугу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас вртић „Зека” у Великом Мокром Лугу, где је у току реконструкција која ће, како је речено, бити завршена средином априла. Догађају су присуствовали секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, као и представници Oпштине Звездара.

Весић је истакао да ће у реконструкцију овог вртића бити уложено око 20 милиона динара, те да су радови на овом објекту и дворишту били неопходни.

– У разговору са секретаром за образовање и дечју заштиту Славком Гаком закључио сам да је вртић „Зека” био један од најлошијих на територији Београда, а деца су у овој згради доскорa боравила и проводила време. Нажалост, такво стање је трајало годинама, али смо након измена Статута града успели да обезбедимо средства, односно 20 милиона динара који ће бити уложени у овај вртић. Радови су започети почетком фебруара и биће завршени средином априла – истакао је Весић.

Према његовим речима, вртић „Зека” у Великом Мокром Лугу похађа 148 деце, која сада иду у два друга објекта Предшколске установе „Звездара”.

– У овом објекту потребно је урадити буквално све, почев од зидова, столарије, водовода и канализације, па све до опремања дворишта у којем ће бити постављене одговарајуће справе за децу предшколског узраста. По завршетку радова, деца из Великог Мокрог Луга добиће вртић какав заслужују и какав је на располагању деци која живе у другим деловима града. Вртиће попут овог „добили смо у наследство” и чињеница је да их има још, додуше, не у оволико лошем стању. Важно је да деци обезбедимо добре услове, јер све што радимо остаје њима – нагласио је Весић.

Вртиће у оквиру ПУ „Звездара” похађа око 6.700 деце, док је на листи чекања око 300 малишана, навео је Весић и додао да то значи да је потребан још један вртић како листа чекања у овој општини не би постојала.

– Ово није једина инвестиција у вртиће у општини Звездара, будући да тренутно радимо фасадну столарију на три вртића – „Жубор”, „Маштарије” и „Драгуљче”, укупне вредности од 22 милиона динара. Током прошле године реновиран је вртић „Дечји луг”. Радове је са 10 милиона динара финансирала Општина Звездара, а 2018. је урађена замена столарије у четири објекта. Наставићемо да улажемо у вртиће, јер сматрамо да наша деца то заслужују – казао је Весић.

Како је навео, изменама и допунама Закона о главном граду брига о предшколским установама је у потпуности прешла у надлежност Града Београда, те је постала један од приоритета.

– Намерно нисмо хтели да обиђемо овај вртић по завршетку радова, већ сада, како би сви могли да виде у каквом је стању био овај објекат. Грађани би требали да буду свесни какву смо ситуацију затекли у вртићима и колико нам је времена потребно да све уредимо – рекао је Весић.

Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак захвалио је грађанима Великог Мокрог Луга на стрпљењу и разумевању.

– Пре скоро годину и по дана, грађанима овог дела града обећао сам да ће вртић бити реконструисан, јер је заиста био један од најзапуштенијих и најлошијих. Обећали смо да ћемо решити све недостатке и тако ће и бити. За потребе вртића ове године издвојено је 580 милиона динара и очекујем да ове године сви вртићи у нашем граду буду значајно унапређени – закључио је Гак.