петак, 21. фебруар 2020.

Потписани уговори о сарадњи са компанијом „Лукоил” за пет градских манифестација

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и генерални директор компаније „Лукоил Србија” Денис Рјупин потписали су данас у Старом двору уговоре о сарадњи у области културе са представницима градских културних институција, којима ће ова компанија подржати три београдска фестивала и две манифестације током 2020. године. Потписивању уговора присуствовао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Уговоре за 36. Београдски џез фестивал и 67. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, у име Дома омладине потписао је в.д. директора Ненад Драговић. У име Омладинског позоришта „Дадов” уговоре за манифестације „Дани Београда” и „Дани слободе” потписао је директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић, док је уговор за Међународни филмски фестивал – ФЕСТ у име ЦЕБЕФ-а потписао в.д директора Дамир Хандановић.

Градоначелник је том приликом указао на велики значај ових споразума и подсетио на то да се потписују пету годину заредом.

– Ово је пример добре сарадње града и друштвено одговорних компанија, каква је „Лукоил Србија”. Финансијска помоћ овог донатора много значи за организацију градских и културних манифестација. Међу њима су „Дани слободе” и „Дани Београда”, празници којима се обележавају важни датуми у историји главног града и који су од изузетног значаја за младе генерације. Сведоци смо глобалног покушаја промене историјских чињеница, због чега и у будућности треба да обележавамо ове датуме јер они указују на понос, храброст и достојанство нашег народа. С друге стране, веома је важно што се подршка односи и на фестивале који се већ традиционално одржавају у Београду – Београдски џез фестивал, Међународни филмски фестивал ФЕСТ, Фестивал документарног и краткометражног филма, односно Мартовски фестивал, јер они афирмишу младе и кретивне људе који на свој уметнички начин доприносе нашој култури и нашем граду – рекао је Радојичић.

Он је додао да су све ове манифестације брендови Београда, те да „Лукоил” помаже да се одржи дуга традиција.

– „Лукоил” је пример другим компанијама које треба да следе овакво друштвено одговорно поступање. У данашње време није само важно зарадити већ и мислити о заједничким интересима и давати свој допринос. Приватне компаније заједно са друштвеним структурама треба да брину о квалитету живота и о стварима које нису комерцијалне – поручио је Радојичић.

Захвалио је на крају „Лукоилу” на донацији, а представницима организатора манифестација да планиране догађаје и у будућности реализују успешно заједно са Градом Београдом.

Денис Рјупин је указао на то да је овој компанији част да буде део традиције, али и да даје подршку култури и младим људима Београда.

– Желимо да Београд буде још лепши и привлачнији за посетиоце и становнике главног града – поручио је Рјупин и обећао да ће се подршка наставити.

Београдски џез фестивал, 36. по реду, одржаће се од 28. октобра до 1. новембра, а 67. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, односно Мартовски фестивал одржаће се од 25. до 29. марта. Међународни филмски фестивал – ФЕСТ  почиње за недељу дана, односно 28. фебруара, и трајаће до 8. марта, док ће манифестације „Дани Београда” и „Дани слободе” бити одржани од 16. до 19. априла, односно од 19. октобра до 1. новембра ове године.