петак, 21. фебруар 2020.

Никодијевић: Унапређујемо сарадњу наших градова, као и односе грчког и српског народа

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић примио је данас у Старом двору заменицу градоначелника града Волоса и градску већницу задужену за образовање Георгију Токали – Бунту.

Никодијевић је подсетио да је реч о узвратној посети високе делегације грчког региона Магнисија.

Представници Београда су током септембра посетили градове Волос и Ларису када је договорено продубљивање сарадње, пре свих у областима културе и образовања. Такође и ширење традиције наша два братска народа, указао је Никодијевић за Беоинфо.

– Искористио бих прилику да вам се искрено захвалим на вашој посети Београду. У складу са традиционалним гостопримством нашег града, трудићемо се да будемо добри домаћини како би ваш даљи боравак учинили што пријатнијим. Такође, изразио бих задовољство поводом обостране воље за даље јачање међуградске сарадње на пољу образовања, што ће свакако бити и несумњив допринос унапређивању свеукупних традиционално пријатељских односа између српског и грчког народа – навео је председник Скупштине града Београда.

Догађају су присуствовали председник удружења „Грци Србије” Василиос Провелегиос, шеф оделења за грчки језик при Амбасади Грче у Београду Евангелос Свиракис и подсекретар градског Секретаријата за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић.

Претходно је делација из Грче посетила Секретаријат за образовање и дечју заштиту. Подсекретар Игор Раичевић је разменио искуства са грчком делегацијом о начинима уређења система образовања у Београду и градовима Волосу и Лариси.

– Искуства других земаља у руковођењу сектором који је један од најважнијих у свакој земљи за нас је драгоцен и радујемо се будућој сарадњи. Драго ми је да чујем да имамо пуно сличних полазних основа, а из разлика можемо пуно да научимо једни од других – рекао је Раичевић.

Он се захвалио грчкој делегацији на интересовању и на свим напорима које чине за функционисање многобројних српских школа у Волосу, Лариси, Атини и на Криту.