недеља, 23. фебруар 2020.

Положени венци поводом „Дана заштитника отаџбине”

Поводом „Дана заштитника отаџбине” – националног празника Руске Федерације, помоћник градоначелника Андреја Младеновић данас је на Гробљу ослободилаца Београда 1944. године положио венце на Споменик црвеноармејцу и споменик „Руске славе” на Новом гробљу.

Младеновић је истакао да се данас сећамо војника који су дали живот за слободу и демократски поредак у свету.

– Данас у свету живимо у демократском поретку који је настао захваљујући и људима који су дали животе за ослобођење Београда. Сећајући се њих, подсећамо се и чињенице да се не сме дозволити ревизија историје. Обележавајући данашњи дан, наши руски пријатељи, руски народ направио је равнотежу догађаја из Првог и Другог светског рата, сећајући се оних који су дали живот да би светски поредак био саткан на начелима демократије и слободе – указао је Младеновић за Беоинфо.

Он је подсетио на то да су манифестацијом „Дани слободе” на сличан начин и код нас повезани важни датуми из наше историје. Само на такав начин сећање на оне који су дали своје животе не може и не сме никада да избледи, поручио је Младеновић.

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко истакао је да су данас положени венци у знак сећања на руске и српске браниоце у Првом и Другом светском рату.

– Овај празник је још једна спона братских, духовних и културних веза између Русије и Србије – рекао је Боцан-Харченко.

Венце су положили представници амбасада Белорусије, Азербејџана и Украјине, Министарства одбране и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и представници удружења која баштине сећања из два светска рата.