среда, 26. фебруар 2020.

Представљени тимови младих стручњака који ће израдити идејни пројекат линијског парка

Главни градски урбаниста Марко Стојчић представио је данас у Дому омладине Београда победничке тимове младих стручњака који ће бити ангажовани на изради идејног решења линијског парка. 

Измештањем пруге око Калемегдана и пренаменом саобраћајних површина у зелене површине јавне намене, формирани су услови за садржаје линијског парка. Младим архитектама и њиховим тимовима упућен је позив да промовишу свој ауторски израз и стручну способност. Због дужине потеза будућег линијског парка, површина је подељена у 10 оквирних просторно-програмских целина. У складу са тим, по завршетку процеса квалификације изабрано је 10 тимова који ће бити ангажовани за израду идејног решења једног од делова линијског парка.  

Стојчић је истакао да је ово веома значајан догађај за Град Београд, али и за архитектонску и урбанистичку струку нашег града. 

– Избор најбољих није био лак. Имали смо „слатке муке” да изаберемо 10 најбољих тимова. На Граду Београду је да у наредне две недеље изврши припреме за ангажовање победничких тимова, чији ће ангажман трајати три месеца. Сваки тим ће појединачно радити на једној од 10 целина, док ће Град, у сарадњи са невладиним организацијама, Архитектонским факултетом и другим институцијама координирати њихов рад како би ово заиста био јединствен пројекат у инфраструктурном и сваком другом смислу. Након тога, пројекат ће бити интегрисан у план детаљне регулације који тренутно израђује Урбанистички завод Београда. Надамо се да ће тај план усвојити Скупштина града крајем лета. Имаћемо важеће идејно решење и после тога следи поступак обезбеђивања средстава на основу тих пројеката, а идуће године почиње реализација целог пројекта на потезу дугом 4,6 километара – рекао је Стојчић. 

Он је додао да се очекује да ће изградња трајати око две године, а након тога Београд ће добити „линијска плућа” Старог града и Палилуле. 

– Линијски парк ће у потпуности променити урбано ткиво које данас није репрезентативно, будући да је у питању железничка пруга која се не користи. Овај пројекат ће донети ренесансу околног урбаног ткива, објекти ће се реновирати и реконструисати, па ће пешаци коначно добити одговарајућу трасу да од „горњег” Дорћола стигну до Дунава. Бициклисти ће кроз коридор зеленила моћи да стигну од Панчевачког моста до Бетон хале, односно Калемегдана. Уједно, ово ће бити најзначајнији пројекат по питању парковског уређења и отвореног јавног простора у наредним годинама. Према грубим проценама, за реализацију овог пројекта потребно је између 40 и 50 милиона евра. Веома је важно истаћи да се на траси линијског парка налази велики број приватних компанија које имају интерес да парк буде изграђен, будући да ће вредност њихових некретнина сигурно „скочити”, због чега смо предложили да свака компанија донира средства спрам својих могућности. Очекујемо да ћемо на тај начин прикупити око 50 одсто потребних средстава за реализацију овог пројекта. Уколико се наше прогнозе остваре, ово би био један од јефтинијих пројеката, када се говори о улагањима из буџета, у односу на величину површине која се уређује – закључио је Стојчић. 

Догађају је присуствовао секретар за културу Иван Карл.