четвртак, 27. фебруар 2020.

Никодијевић: Едукација деце је основни корак у заштити животне средине

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас Основну школу „Бановић Страхиња” на Чукарици, где је са ђацима првацима засадио „Дрво генерације” у оквиру акције коју Град Београд спроводи у свим престоничким основним школама.

Никодијевић је, у прусуству градске секретарке за заштиту животне средине Иване Вилотијевић и подсекретара за образовање и дечју заштиту Игора Раичевића, представио пројекат ревитализације школских дворишта који ће обухватити обнову садница и зелених површина, као и постављање новог мобилијара.

– Реч је о пилот-пројекту који ове године спроводимо у 10 школа на територији Београда, заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине. Зелене површине уредиће се на плански начин са адекватним мобијиларом за учење, релаксацију и вежбање на отвореном – уз малу трим-стазу, када је реч о школи „Бановић Страхиња”. Такође ће бити постављене и канте за рециклажу отпада. Ова школа има срећу да се налази на ободима Кошутњачке шуме, док су у урбаним деловима града школска дворишта неретко једина зелена оаза у одрсатању наше деце – указао је Никодијевић.

Он је истакао да је едукација деце основни корак у заштити животне средине.

– Нашу децу треба да едукујемо, како би имала бољи однос према животној средини. Када деца почну да примењују еколошке стандарде, пракса је показала да ће она извршити највећи утицај на своје родитеље. Очување здраве животне средине је политика од које нећемо одустати – навео је Никодијевић.

Најавио је да ће ове године, уз помоћ Секретаријата за образовање и дечју заштиту Града Београда, у ОШ „Бановић Страхиња” бити реконструисана фасада и кров на фискултурној сали.

Ресорна секретарка Ивана Вилотијевић је подсетила на то да је пројекат уређења школских дворишта започет 2018, а завршен прошле године. Најавила је промоцију тог пројекта у уторак, 3. марта, од 10 часова у згради Градске управе.

Директорка ОШ „Бановић Страхиња” Татјана Васовић Новосел је истакла да школа ове године обележава 55 година постојања.

– С обзиром на пројекте које финансирају градски секретаријати за образовање и заштиту животне средине, ово је година инвестиција за школу. После више деценија биће реконструисана фасада и постављена термоизолација, а биће урађена и реконструкција крова фискултурне сале. До лета ће, на задовољство 1.033 ученика, школски парк добити сасвим нови изглед, те ће у њему деца моћи да се играју, уче, едукују и баве спортским активностима – закључила је директорка школе.

Видео-прилог можете преузети на порталу: infobiro.tv