недеља, 1. март 2020.

Никодијевић заказао двадесету седницу Скупштине града за 3. март

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић заказао је двадесету седницу Скупштине града за уторак, 3. март, с почетком у 10 часова. На дневном реду наћи ће се предлози бројних планова детаљне и генералне регулације, као и предлози одлука о изради нових или измени и допуни постојећих планова.

Како је предложено, одборници ће се изјашњавати о плановима који се тичу регулације дела Бановог брда, подручја уз Угриновачку улицу, дела Булевара краља Александра, те за изградњу дистрибутивног пoлиетиленског гасовода на Палилули и за изградњу објеката и водова система даљинског грејања у делу Чукарице. Када је реч о плановима који треба да се израде или допуњују, на дневном реду су акти детаљне регулације за подручје између ауто-пута Е–70, комплекса Аеродрома „Никола Тесла” и обилазног ауто-пута Добановци – Бубањ поток, затим насеља Сремчица за део блокова 186 и 187, за подручје привредне зоне „Ауто-пут” на Новом Београду, у Земуну и Сурчину, те измена и допуна плана детаљне регулације „Ада Циганлија” за изградњу триатлонске стазе, и израда плана детаљне регулације привредне зоне „Иво Лола Рибар” у Железнику.

Међу тачкама дневног реда су и предлози допуне Одлуке о постављању баште угоститељског објекта на територији Београда, измене и допуне Одлуке о правима и услугама социјалне заштите, допуне Одлуке о комуналној инспекцији и измене Одлуке о накнадама за коришћење јавних путева за територију Београда. Пред одборницима ће се наћи и предлог измене одлуке о конверзији потраживања Града Београда по основу неизмирених уступљених јавних прихода у трајни улог у капиталу саобраћајних предузећа „Ласта” и „Ластра” на дан 30. новембар 2017, са припадајућом каматом до 11. јануара 2018. године.

Једна од значајнијих тачака јесте и предлог решења о давању сагласности на коначни нацрт јавног уговора о јавно-приватном партнерству са елементима концесије за финансирање набавке, постављања и одржавања покретних степеница и лифтова за инвалиде, реконструкцију и одржавање делова подземних пролаза, као и набавке, постављања и повезивања дигиталних камера које обезбеђују „Motorized remote position and zoom control”, опреме за снимање и прикупљање информација о саобраћају и софтвера за управљање саобраћајем у Београду. Реч је о опреми која се не може комерцијално користити, али се одлука односи и на финансирање набавке, изградњу, постављање, одржавање и коришћење одређених елемената урбаног мобилијара који се могу користити комерцијално. Такође, предложено је и решење о давању сагласности на коначни нацрт анекса 1 уговора о јавно-приватном партнерству са елементима концесије у обављању комуналне делатности јавног превоза путника на минибус експрес линијама на територији Београда. Ако се Скупштина града сложи, наш главни град би требало да приступи европској организацији „ЕМТА” – Асоцијацији транспортних власти европских метропола (European Metropolitan Transport Authorities), и то као пуноправни члан те организације.

На дневном реду су и предлог одлуке о финансирању програма од јавног интереса у области друштвене бриге за здравље становништва, измене и допуне Одлуке о комуналном реду и Одлуке о оглашавању на територији Београда, као и предлог одлуке о заштити општинских путева и улица на територији Београда. Очекује се и доношење решења о давању сагласности на програм пословања за 2020. годину и то за ЈКП „Градска чистоћа” (ребаланс) и ЈКП „Инфостан технологије” (ребаланс I), а на прво поменуто предузеће односи се и предлог одлуке о повећању основног капитала. Пред одборницима је и извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације за протеклу годину, те годишњи план рада за ову годину.

На дневном реду је и предлог плана за постављање подземних контејнера за селекцију отпада и рециклажу у периоду 2019–2029. године, за територију општине Врачар, као и давање сагласности за измене или допуне оснивачких аката појединих предузећа. Скупштина града одлучиваће и о успостављању међуопштинске сарадње, те о неколико разрешења и именовања директора, в.д. директора и чланова управних и надзорних одбора у предузећима и установама, по скраћеном поступку.