понедељак, 2. март 2020.

Никодијевић најавиo важне одлуке за сутрашњу седницу Скупштине града

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић изјавио је за Студио Б да ће се на сутрашњој седници Скупштине града пред одборницима наћи предлог одлуке да се на фасаде зграда које су у процесу обнове поставе застори који ће приказати неко уметничко дело из Народног музеја.

Он је нагласио да је споменута идеја настала, пре свега, из естетских разлога – док се обнављају фасаде или врше радови на зградама, скеле треба да се сакрију засторима који ће промовисати српску културу.

– Народни музеј је одабрао фотографије уметничких дела које могу да се преузму и ставе на засторе. Можда ће неко гледајући у фотографије на засторима добити жељу да посети наш музеј, а постоји такође и могућност да се деца заинтересују за наше културно наслеђе – појаснио је Никодијевић и додао да је ово решење свакако боље него да на тим засторима стоје рекламе предузећа.

Председник Скупштине града је истакао да ће градски одборници сутра одлучивати и о предлогу за одржавање подземних пролаза у престоници.

– Подземни пешачки пролази већ тридесет година нису системски уређивани, нити је нађен механизам како они могу да се одржавају. Због тога иницирамо усвајање сагласности за нацрт уговора о концесији и први пут ћемо имати неког ко ће да брине о степеницима, покретним степеницама, лифтовима за особе са инвалидитетом, осветљењу, зидовима и видео-надзору – рекао је он и додао да у центру града постоји неколико важних и фреквентних пролаза.

Према његовим речима, стање ових пролаза је било веома лоше јер су исти прокишњавали, били неосветљени, са лошом инсталацијом, покретним степеницама у квару и хигијеном на веома ниском нивоу.

– То је веома важно за наше грађане и они то заслужују. Када пролазе туда дању или ноћу, не желимо да им буде непријатно и да се осећају небезбедно. Надам се да ћемо усвајањем ове одлуке успети и то да постигнемо – поручио је Никодијевић.

Навео је да ће се на сутрашњој седници одлучивати и о темама из области урбанизма.

– Донећемо одлуку да се покрене израда плана за подручја Аде Циганлије и око Аеродрома „Никола Тесла”. Сам план за аеродром ће бити усвојен веома брзо, за отприлике месец дана. Одмах потом желимо да кренемо и с планом за подручје око аеродрома, а он се тиче свих оних приступних саобраћајница, али и привредних и комерцијалних зона уз аеродром. Сама израда плана није брза и једноставна, тако да ћемо план усвајати за око шест месеци. Када се говори о Ади Циганлији, позиционирали смо је као главни рекреативно-спортски центар у Београду, с највећом обалом и највећим бројем спортских дешавања која се и даље морају развијати. План предвиђа припреме за такмичења у триатлону, да имамо стазу за трчање, тартан и бициклистичку стазу, као и део за пливање, а сав тај простор пратиће и уређени зелени појас – казао је Никодијевић.

Као једну од важних тачака сутрашње седнице навео је и ону о повезивању топлане „Карабурма” са топланом у Вишњичкој бањи.

– Тако ћемо топлану у Вишњичкој бањи повезати на гас и неће се користити индивидуална ложишта. Неће се користити мазут а грејање ће се реализовати на еколошки прихватљив начин. Као Град, наставићемо да чинимо напоре како бисмо угасили што више котларница на мазут и створили услове за очување животне средине. Од 1990. године угашено је више од 1.100 котларница и желимо да све преостале угасимо у року од три године. Да би то било урађено, морамо да улажемо у инфраструктуру – закључио је председник Скупштине Града Београда.