четвртак, 5. март 2020.

Светски дан енергетске ефикасности: Градоначелник Радојичић потписао Повељу градова и општина о енергетској ефикасности

На Светски дан енергетске ефикасности, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап и програмски директор за урбани развој, животну средину и комуналне делатности СКГО Миодраг Глушчевић, потписали су данас у Старом двору Повељу градова и општина о енергетској ефикасности.

Радојичић је рекао да смо последњих година сви постали свесни проблема енергетске ефикасности, трошења енергије, коришћења необновљивих извора енергије, као и оних који загађују животну средину.

– Закони природе су врло једноставни, јасни, кумулативни, а врло често знају да буду сурови. Све више смо свесни овог проблема, али и доприноса који сви треба да дамо како би се он решио. На самом почетку мог мандата, потписао сам Споразум градоначелника за климу и енергију, чиме смо се обавезали да ћемо до 2030. године смањити емисију угљен-диоксида за 40 процената. Данашњим потписивањем ове повеље чинимо још један корак ка циљу да Београд постане једна од одрживих и зелених престоница Европе – истакао је градоначелник.

Нагласио је, када је енергетска ефикасност у питању, да је 2019. била важна за Београд и Србију, јер су постављени темељи у тој области. Подсетио је и на то да је прошле године урађен велики број фасада у Београду.

– Свако ко је дошао у Београд има прилику да се лично увери у резултате које Град постиже у обнови фасада, које су прави пример одговорног понашања у овој области. Град Београд је ове године издвојио 40 милиона евра за обнову фасада које су под заштитом. Такође, прошле године је усвојена одлука по којој градске општине могу да субвенционишу уређење фасада и инвестиционо одржавање приватних зграда – додао је Радојичић.

Он је истакао да сви новоизграђени и реконструисани јавни објекти испуњавају стандарде о повећању енергетске ефикасности. Један од примера добре праксе, навео је градоначелник, јесте реконструисана „зелена гаража” на Обилићевом венцу која је у тој области добила признање за један од најбољих пројеката.

– Циљ је да ове, и наредних година, наставимо у том правцу, а потписивање ове повеље је врло значајан корак. Обавезујемо се да ћемо и даље подизати свест грађана Београда о овом проблему, да ћемо водити рачуна о енергетској ефикасности, али и о томе да користимо обновљиве изворе енергије који ће мање загађивати животну средину – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, важно је и то што се Београд данас придружио групи од 136 локалних самоуправа и што ће српска престоница давати допринос овој области.

– Ово је тема о којој треба да разговарамо, али и да допринос дајемо сви заједно, приватни и државни сектор, као и међународна заједница и појединци. Важно је да на данашњи дан, Дан енергетске ефикасности, разговарамо о овоме, али и да свакодневно мислимо о овој теми – рекао је градоначелник.

Он је изразио задовољство поводом будуће сарадње са УНДП-ом и СКГО, те навео да ће размењивати искуства и приближити се циљу да се не нарушава животна средина због коришћења енергије у различитим областима.

Франсин Пикап је рекла да је енергетски сектор у Србији веома важан сектор економије, који доприноси са око 10 одсто у укупном бруто домаћем производу.

– Србија је учинила велики напредак у усаглашавању свог законодавства са правним тековинама Европске уније у области енергетике, међутим, спровођење тог законодавства још увек касни. Енергетском ефикасношћу остварују се бројне користи, смањује се емисија штетних гасова, повећава се енергетска безбедност и сигурност, штеди се животна средина и остварују се финансијске уштеде, а домаћинства уштедом енергије добијају мање рачуне за електричну енергију – навела је она.

Према њеним речима, енергетска ефикасност је значајна и за локалне самоуправе, и у складу са Законом о ефикасном коришћењу електричне енергије који је Србија усвојила, све локалне самоуправе које имају више од 20.000 становника обавезне су да поставе своје енергетске менаџере, да усвоје планове и програме за спровођење енергетске ефикасности и да остваре мере. На тај начин локалне самоуправе могу да уштеде до 40 процената.

Пикап је изразила задовољство што је од данас и Град Београд, међу 136 градова и општина, потписник Повеље о енергетској ефикасности, те је изразила уверење да ће се њеном применом остварити користи за грађане.

Миодраг Глушчевић је рекао да је Београд, као главни и највећи град у Србији, динамичан енергетски систем, који има велике надлежности у енергетском сектору.

– Важно је то што се Београд данас прикључио овој иницијативи коју су покренули УНДП и СКГО. Београд је важан енергетски систем, а 50 одсто капацитета за производњу топлотне енергије налази се у Београду. Комунални системи, јавно осветљење, потрошња енергије у индустрији и домаћинствима – у свим овим секторима постоји огроман потенцијал, а без активног ангажовања локалне самоуправе нећемо видети значајан помак. Овим чином, Град Београд је показао приврженост принципима енергетске ефикасности и исказао жељу и потребу да се још озбиљније бави овим питањима – закључио је Глушчевић.