субота, 7. март 2020.

Весић одржао састанак са представницима градских служби и установа поводом појаве корона вируса

Заменик градоначелника Београда Горан Весић одржао је данас у Старом двору, поводом појаве првог случаја корона вируса у Србији, састанак са директорима предшколских установа, установа социјалне заштите и надлежних секретаријата у склопу којих функционишу установе у које долази велики број људи. Састанку су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, као и начелник јединице за заразе у Градском заводу за јавно здравље Предраг Кон. 

Весић је истакао да су присутни на састанку упознати са свим мерама које држава предузима поводом ситуације са корона вирусом.

– Наша порука грађанима је да верују надлежним државним органима, да слушају упутства које даје Министарство здравља, те да нема места паници. Држава је превентивно применила све мере како би ситуација била под контролом и грађани би требали да се придржавају свих упутстава која добијају. Данас смо разговарали са директорима градских установа који су упознати са начинима на које би требали да се понашају, али је све ово само превентива како бисмо као Град Београд, највећи град у Србији и град у који долази највећи број странаца, били спремни за сваки изазов који је пред нама – рекао је Весић.

Према његовим речима, догађаји из претходних дана показују да је Република Србија свој посао урадила на време, за разлику од неких других земаља.

– Грађани Србије су на време обавештени о свим дешавањима и у том смислу они би требали да се понашају на начин који је презентован од надлежних органа – поручио је Весић.

Епидемиолог Предраг Кон је подсетио на то да од јуче постоји потврђени случај нове болести „ковид 19” изазване корона вирусом типа „сарс 2” у Србији.

– Понашамо се, бар у Београду, потпуно исто као и до сада, што подразумева да све службе, нарочито епидемиолошка служба и гранична инспекција, раде свој посао са циљем правовременог откривања евентуално оболелог који би ушао на територију Србије и Београда и каснијим праћењем свих који су били у ситуацији да буду у контакту са оболелим, као и њихово стављање под здравствени надзор. Требало би нагласити да је сада сасвим јасно да је вирус присутан и да га можемо очекивати у Београду, без обзира на то што свакако то не желимо. Требало би да се понашамо у потпуности исто као код појаве сезонског грипа. То посебно важи за људе старије од 60 година. Они би требали да избегавају сваки контакт са људима који имају било какве респираторне инфекције. Такође, истој старосној категорији људи препоручуено је избегавање великих јавних скупова. Људи који имају хроничне болести морају редовно да узимају терапију, а што се тиче прања руку можемо га окарактерисати као изузетно значајно, нарочито после контакта са људима који имају респираторних проблема. Вирус се у трансмисији готово удесетостручује, што показује колико су важне наведене превентивне мере. У овом тренутку можемо чврсто да тврдимо да вируса нема у циркулацији у Београду, што не значи да га неће бити, а у случају да се то догоди, надлежне службе ће објавити све потребне информације – рекао је Кон.