четвртак, 12. март 2020.

Весић: Град Београд донео низ превентивних мера и упутстава за поступање у јавном превозу

Заменик градоначелника Горан Весић саопштио је данас да је Град Београд, посредством Секретаријата за јавни превоз, донео низ превентивних мера и упутстава за поступање у јавном превозу у случају ширења вируса „COVID-19”, а које су усаглашене са Заводом за јавно здравље града Београда. Како је подсетио, јавни превоз је услуга од општег интереса која омогућава мобилност, а у време епидемија и пандемија од нарочите је важности јер омогућава, између осталог, приступ здравственим установама.

– Донели смо низ мера и препорука за организаторе, оператере, возаче и контролоре, али и за кориснике јавног превоза. Кључни циљ за превознике који обављају јавни превоз путника јесте обезбеђивање континуитета у раду, управо због потребе грађана да користе јавни превоз. Стога би јавни превозници требали да предузму све мере и заштите особље како би се изостанци са рада минимизирали. Најважнија препорука јесте да се у сваком тренутку прате упутства надлежних органа и да се мере пооштравају у складу са нивоом ризика. Када је реч о путницима који користе јавни превоз, најважније је, ако су допутовали из земље или региона са високим или умереним ризиком од вируса короне, да пажљиво прате своје здравље. Ако посумњају на симптоме који укључују температуру и кашаљ, одмах се морају изоловати и потражити лекарску помоћ – прецизирао је Весић, наводећи још једном бројеве телефона на које могу позвати у том случају: 064/8945235 или 011/2684566.

Он је истакао да се превентивне мере примењују на све видове јавног превоза, без обзира на ниво претње, а да је у планирање потребно укључити све превознике и оператере који учествују у јавном превозу путника, с обзиром на то да најбоље познају пословне процесе и ресурсе којима располажу. Такође, у процес планирања и спровођења мера заштите запослених и корисника превоза потребно је укључити и синдикате, зато што њихово учешће може помоћи у разумевању и подршци за мање популарне мере, навео је Весић.

Кључно је имати идентификоване битне функције унутар организације и обезбедити им одвојене просторије ако се то процени потребним, што је главна препорука за оператере. Такође, потребно је идентификовати радна места према степену ризика од угрожености и идентификовати запослене који би могли бити у резерви за критичне позиције. Заменик градоначелника навео је да је неопходно проверити и залихе потребне за несметано обављање јавног превоза путника. Једна од мера јесте и свакодневно информисање и комуникација са запосленима ради охрабрења и сузбијања панике, јер ће ширење вируса бити кључна тема у медијима, као и редовно праћење објаве надлежних органа у циљу информисаности о најновијим саветима, мерама и препорукама.

– Секретаријат за јавни превоз је с циљем превентивне заштите како возног особља тако и корисника услуге превоза у Београду, све оператере обавестио да је потребно да подигну ниво одржавања хигијене у возилима јавног превоза. То пре свега подразумева свакодневну појачану дезинфекцију унутрашњости возила: возачку кабину, рукодржаче, валидаторе, седишта, а ако буде дата препорука надлежних служби, потребно је набавити и заштитне маске за возно и контролно особље – казао је Весић.

За ове потребе, Секретаријат за јавни превоз је препоручио умерену набавку средстава за дезинфекцију (средстава на бази алкохола у складу са препорукама), као и заштитних маски, како се не би стварале непотребне залихе. Осим тога, Секретаријат за јавни превоз упутио је препоруку свим превозницима да возила која ће бити купљена и ангажована у јавном линијском превозу путника буду са затвореним возачким кабинама које физички раздвајају возачки од путничког простора, а у циљу здравствене и опште безбедности возача.

– Град Београд и Секретаријат за јавни превоз свакодневно ће пратити развој ситуације и предузимати мере из својих надлежности – најавио је Весић.

Као меру, запослене треба подсетити на основна правила личне хигијене која укључују редовно прање руку, покривање уста папирном марамицом када кашљу или кијају и бацање запрљане марамице у канту за смеће, а уколико немају папирну марамицу, потребно је да кијају и кашљу у унутрашњи део лакта. Редовно треба да се прати телесна температура и обавезно треба обавестити надређене уколико примете симптоме који указују на постојање вируса, додао је Весић.

– Оператери морају да воде рачуна и о томе да возном и саобраћајном особљу обезбеде средства за суво прање руку и да одреде лица која ће се старати и бити одговорна када је реч о примени препоручених мера. Процес чишћења мора бити прилагођен ситуацији, а пажњу треба усмерити на дезинфекцију заједничких површина и места која се додирују, као и на одлагање отпада – прецизирао је Весић.

Пре почетка рада, потребно је извршити дезинфекцију радног простора, као и чешће током радног времена. Такође, важно је одржавати растојање и избегавати директан контакт са странкама. На радним местима где није могуће чишћење између смена, запослени морају бити опремљени потребним средствима и бити одговорни за уклањање отпада и дезинфекцију површина пре почетка рада, као део рутине. На сваком терминусу потребно је проветравати возила, наведено је у препорукама.

Заменик градоначелника је на крају подсетио на то да је Светска здравствена организација нови вирус окарактерисала као респираторни вирус који се шири превасходно контактом са зараженом особом путем респираторних капи које настају кашљањем или кијањем, а које се могу удахнути или контаминирати руке и површине. Још увек није познато колико вирус може да преживи на површинама, али прелиминарни подаци указују на то да може да опстане неколико сати или више. Због тога се системи јавног превоза морају сматрати окружењем високог ризика и неопходно је придржавати се свих донетих мера и упутстава, закључио је Весић.