понедељак, 23. март 2020.

Никодијевић: Од јутрос у Београду саобраћају 32 линије коридорског типа

У Београду од јутрос саобраћају 32 линије коридорског типа на територији десет београдских општина, док у преосталих седам приградских општина саобраћа „Ласта”, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић за ТВ Прва.

– Стандардне линије јавног градског превоза од јутрос не саобраћају. С обзиром на то да је одлука донета синоћ, све то добро функционише. Директори ГСП-а и „Ласте” заједно са стручним службама процењују на терену да ли неке линије треба појачати или евентуално смањити. Велики број људи сада користи сопствена превозна средства и не користи јавни превоз, тако да током дана пратимо ситуацију на терену и прилагођавамо је потребама. Свако вече када будемо кориговали време полазака и број линија, подаци ће бити објављени на сајтовима ГСП-а и „Ласте” – појаснио је Никодијевић.

Важно нам је, додао је Никодијевић, да у аутобусима нема превеликог броја људи како би и возачи били заштићени.

– Сви који улазе у аутобусе морају имати радни налог своје фирме и плаћен „бус плус”, осим здравствених радника који у аутобусе могу улазити са лекарском лиценцом – нагласио је Никодијевић.

Како је истакао, аутобуси се дезинфикују свако вече, а дезинфикују их и возачи на окретницама.

– Београдске улице већ неколико дана третирамо хлором. С обзиром на то да се најављује промена времена, имамо најаве Хидрометеоролошког завода да би могло да дође до појаве снежног покривача на територији Београда, те ћемо у том случају да поступамо другачије. Имаћемо и састанак са Зимском службом како бисмо се припремили и за ту ситуацију. У том случају приоритет у чишћењу улица биће коридори ГСП-а и „Ласте”. С обзиром на то да је мања фреквенција људи, имаћемо више времена да очистимо улице. Хигијена у граду је на врло високом нивоу. Завод за биоциде и медицинску екологију и „Градска чистоћа” раде велики посао у овим тешким условима и честитам им на томе – казао је Никодијевић.

Према његовим речима, због психолошке сигурности људи, важно је да се види да су продавнице и рафови пуни.

– Организујемо састанке са представницима Привредне коморе и Робних резерви, а Град Београд припрема 173.000 пакета за најугроженије пензионере. На састанцима смо закључили да хране и робе која је неопходна за живот у оваквим условима има сасвим довољно, за више од годину дана. Нема потребе за паником, нити за прављењем залиха. Људи треба да прате упутства о томе када раде продавнице, јер пратимо одлуке Републичког штаба и време забране кретања. Уколико буде пооштравања мера, биће скраћено и радно време продавница – навео је Никодијевић.

Како је нагласио, градске пијаце од данас не раде, а планирано је да раде четвртком, петком и суботом од 8 до 15 сати, али само оне пијаце које су на отвореном.

– Палилулска пијаца није на отвореном и она више неће радити. Пијаце ћемо третирати према упутствима Завода за биоциде и медицинску екологију. Оне ће бити потпуно дезинфиковане, направићемо размак између тезги, а водићемо и рачуна о томе да у једном тренутку на пијацама не буде већи број људи. Уколико дође до пооштравања забране кретања, радно време пијаца прилагодићемо тој мери – закључио је Никодијевић.