уторак, 24. март 2020.

Никодијевић: Заштитне маске значајна донација кинеских привредника

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је гостујући у Београдској хроници да је 120.000 маски које су стигле у Београд намењено запосленима у Градском саобраћајном предузећу, центрима за социјлни рад, Комуналној милицији, као и волонтерима који пакују пакете за најстарије суграђане и оне који иду на терен.

– Маске су из донација Удружења привредника кинеских држављана који живе и раде у Београду и другим градовима Србије. Они су осетили потребу да се укључе у ову акцију, обећали су још помоћи и на томе из захваљујем. Ово је довољан број маски за наредних десет дана у Београду, јер помоћ из дана у дан стиже из Кине, а следећи контигент се очекује у четвртак – нагласио је Никодијевић.

Говорећи о коридорским линијама које функционишу у Београду, Никодијевић је рекао да су оне направљене на основу потреба које су исказали клиничко-болнички центри и на основу процена које су линије најбоље да би се повезали сви делови града.

– Овај превоз користе здравствени радници, полиција, војска, управа, као и људи који имају радну обавезу, имају потврду за то и плаћену „бус плус” картицу. Рекли смо да прва два дана процењујемо ситуацију на терену и на основу потреба коригујемо одређене линије. Све корекције одмах објављујемо на сајту ГСП-а и Града Београда. У аутобусима сада нема гужви и имамо довољан број возила – прецизирао је Никодијевић.

Како је појаснио, контролори у аутобусима извештавају о броју путника и тамо где има потребе повећаваће се број аутобуса. Оно што се јуче и данас показало као потреба, биће урађено сутра ујутро, навео је Никодијевић.

Председник Скупштине града је рекао да Републички штаб, као кровни штаб, разматра различите ситуације које могу да се догоде уколико тренутне мере не дају резултате.

– Уколико ове мере дају резултате и уколико грађани буду дисциплиновани, верујем да нећемо доћи у ситуацију да морамо да пооштравамо мере. Уколико се епидемиолошка ситуација буде погоршавала и стручни људи процене да су потребне нове мере, ми ћемо их у Београду врло лако спровести. Наш посао је да оне мере које донесе Влада Републике Србије, односно Републички штаб, преточимо у праксу, али и да грађанима омогућимо функционисање. Свакој новој мери прилагођавамо рад продавница и апотекарских установа, као и превоз – казао је Никодијевић.

Како је рекао, снег је био најављен и очекиван и „Београд-пут” ради у трећем степену ангажованости.

– Улице првог приоритета, куда иду коридорске линије, очишћене су, као и приступне саобраћајнице клиничко-болничким центрима. Саобраћај се одвија нормално и верујем да неће бити већих проблема – истакао је Никодијевић.

Говорећи о појединцима који се лажно представљају и злоупотребљавају тренутну ситуацију, нагласио да је јасна порука да нико не сме да се игра са државом, те да ће онај ко то чини бити санкционисан.

– Упознати смо са таквим случајевима, али то није масовна појава. Све то говори нам да су људи ипак озбиљно схватили ситуацију. Ако неко помисли да је паметнији и јачи од државе, врло брзо ће се разуверити. Има оних који су се представаљи као управници зграда и нудили пакете најстаријим суграђанима. Пакете ће дистрибуирати волонтери путем Центра за социјални рад и њихова дистибуција још није почела. Наши волонтери имају идентификационе картице са истакнутим бројем исте, лиценцирани су у нашим општинама и знамо тачно коме смо издали легитимацију, на које адресе иду и које суграђане посећују – закључио је Никодијевић.