среда, 25. март 2020.

Весић: Стoтинe имejлoвa са предлозима за „Хeрojе Бeoгрaда”

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је до синоћ пристигло више стотина имејлова са предлозима за награду „Херој Београда”. Прави хероји Београда су људи који свакодневно и несебично помажу другима, о њима треба да се пише, а по завршетку ове ситуације Град Београд ће усвојити посебну награду за ванредне ситуације „Херој Београда” и наградити један број људи, рекао је Весић за Студио Б.

– Јуче смо објавили имејл-адресу herojibeograda@beograd.gov.rs на коју је до синоћ стигло скоро 360 предлога. Ту има невероватних прича људи који се много труде. То су људи који несебично дају себе и помажу другима, а сада нам је најважнија солидарност. Драго ми је што се сада показало да имамо десетине хиљада хероја. Београд јесте град херој, то смо заслужили и у Првом и Другом светском рату – истакао је Весић.

Како је навео, хероја има на свaком кораку, а тешка времена покажу право лице сваке особе.

– Не можемо да утичемо на страх људи, страхови су уобичајени, али у оваквим ситуацијама испливају храбри људи. Хероји су и људи који помажу својим комшијама, који шију маске, раде у здравству, у медијима, возачи који возе коридорске линије, контролори, продавци, спремачице, свештеници... Када се све ово буде завршило, Град Београд ће усвојити посебну награду за ванредне ситуације „Херој Београда”. Оформићемо жири коме ћемо послати све ове предлоге и изабрати један број људи који су урадили најважније ствари, који ће добити награду од Града, статуу Победника – прецизирао је Весић, чија је идеја и била да се ови људи истакну.

Весић је рекао да данас почиње паковање пакета за пензионере који имају пензију мању од 30.000 динара, а дневно ће се паковати између 10 и 15 хиљада пакета.

– Потребно је да се спакује око 173.000 пакета и очекујемо да ће њихова испорука трајати од петка, па у наредних десетак дана. Пакети се достављају општинским центрима за социјални рад, а право на њих имају пензионери који живе на територији Београда и имају пензију нижу од 30.000 динара. Пакете могу да очекују на кућну адресу, биће им најављено када ће им они бити донети и оствљени испред њихових врата. Пакети садрже по 13 артикала и мислим да је то добра прва помоћ за људе који имаjу нижа примања, те да ће им то значити. Захвалан сам Привредној комори Србије на помоћи да заједнички направимо пакете, а у акцији је учествовало и више од 20 компанија и донатора који су много помогли – нагласио је Весић и додао да ће бити подељено и близу 900 пакета за лица која имају преко 65 година, а немају пензију.

Говорећи о падавинама у граду Весић је рекао да је ЈКП „Београд-пут” одрадило добар посао, трасе коридорских линија су очишћене како би се обезбедило да људи који имају обавезу да раде могу да дођу на посао.

– Када је редовно стање чистимо 1.800 километара путева првог приоритета и око 300 километара државних путева, а сада смо фокусирани на 32 коридорске линије, али чистимо и остале улице. Данас ће престати да пада снег, а у суботу очекујемо више температуре – рекао је Весић.

Он је појаснио да коридорске линије нису одлуке Скупштине града, јер је градски превоз укинут, и додао да су линије прављене заједно са директорима клиничко-болничких центара, болница и домова здравља.

– Добили смо прописане линије од Републичког штаба, као линије којима треба да се превезу здравствени радници. Ово није уобичајено време и не можемо да покријемо сваки део града, јер би у супротном постојао градски превоз, а суштина је да га нема, како се људи не би кретали – истакао је Весић.

Према његовим речима, грађани треба да знају да ћемо до краја хладног таласа грејати 24 сата, а након тога ћемо се вратити на режим од 22 сата, тако да комунални систем функционише добро. Екипе „Водовода” и топлана су на послу, као и „Градског стамбеног” и ЈКП-а „Јавно осветљење”, и трудимо се да у овој ситуацији грађанима потпуно пружимо услуге, јер комунални систем не сме да стане.

Заменик градоначелника је и јутрос у 5 сати посетио ЈКП „Београд-пут”, каже да посла има много, те да се труди да обиђе сваки део града и охрабри раднике комуналних предузећа.

– Надам се да грађани примећују да Београд добро функционише у време ове кризе, да се трудимо да обезбедимо све што им је потребно. Није лако функционисати без превоза, нарочито у овако великом граду, али грађани треба да разумеју да треба да остану у својим кућама и да слушају препоруке надлежних, јер то је једини начин да се сачувамо од епидемије, завршимо са тим и вратимо се нормалном животу – рекао је Весић.

Весић је апеловао на послодавце да не отпуштају раднике и да воде рачуна о томе, те да збрину мајке са малом децом. Када је уведено ванредно стање, ми у Граду пустили смо све старије од 65 година, а осим тога, хроничним болесницима и трудницама допустили смо и омогућили рад од куће.