среда, 25. март 2020.

Радојичић: Озбиљан приступ, одговорно понашање и солидарност кључни за позитиван исход борбе са вирусом корона

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је за Телевизију Прва да је српска престоница веома озбиљно приступила решавању кризе и отклањању последица појаве вируса корона. Радојичић је констатовао да је све мање људи на улицама, да махом сви слушају савете и наредбе надлежних државних органа и нагласио да су мудрост, храброст, истрајност и солидарност најважније особине у овој борби.

Он је истакао да је управо то његова порука грађанима и једини начин да се оствари победа у борби која се тренутно одвија широм света.

– Држава је озбиљно приступила решавању ове ситуације, а у свету имамо два веома успешна примера – Кину и Јужну Кореју, које представљају два концепта који су дали резултате. Тријажа и велики број тестираних људи представљају основу концепта који сада прихватамо и сигуран сам да ћемо имати довољно капацитета да истрајемо на томе – рекао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да се ситуација са превозом и коридорским линијама за превоз оних који морају да дођу до радних места анализира свакодневно.

– Оформили смо посебну имејл-адресу на коју нам стижу захтеви и сугестије везане за коридорске линије које саобраћају. Врше се корекције тамо где су се евентуално појавили проблеми, те је и јуче дошло до извесних измена у односу на понедељак. Морамо пронаћи рационалан приступ организацији превоза за људе који морају да буду на послу, и сигурно је да ћемо имати одређена прилагођавања како би све функционисало најбоље што може у овим условима – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, у „Штарк арени” се интензивно ради на припреми пакета за пензионере чија су месечна примања нижа од 30.000 динара.

– Пакети ће бити тешки преко осам килограма и садржаће 13 основних намирница. Верујем да ће током наредних дана, у четвртак или петак, први пакети помоћи бити спремни. У Београду постоји око 173.000 пензионера са примањима мањим од поменуте суме, а имамо и нешто мање од 1.000 најстаријих суграђана који су у потпуности без примања, а који ће такође добити пакете помоћи. Они би морали да буду приоритет. На овај начин ћемо показати да бринемо о свима њима и олакшати им овај период, а осим тога, смањићемо њихову потребу да излазе и на тај начин значајно умањити шансу да се заразе – рекао је Радојичић.

Говорећи о евентуалној одлуци према којој би 10 централних градских општина „отишло” у изолацију, Радојичић је рекао да је Град спреман за све опције.

– Чекамо мишљење експерата, са нама су сјајни стручњаци из Кине који заједно са Министарством здравља, кризним штабовима и нашим епидемиолозима процењују ситуацију, као и шта би следеће требало да се уради и када. Живот ће после овога бити настављен и спремни смо да у периоду од 30. марта до 15. маја примамо електронске пријаве за упис у вртиће. Мислимо и о томе, упркос тежини ситуације, а Град је упутио поруку да државни вртићи неће наплаћивати услуге у време док су предшколске установе затворене. Иста сугестија упућена је приватним вртићима и верујем да ће она бити прихваћена – нагласио је градоначелник.

Он је додао да се седнице Градског штаба за ванредне ситуације одржавају редовно, као и да су градске општине оформиле сопствене штабове, те да комуникација на том нивоу добро функционише.

– Комуникација између штабова, волонтера и најстаријих суграђана којима је потребна помоћ функционише јако добро и имамо податак да је током прошле недеље остварено око 10.000 контаката са онима којима је помоћ најпотребнија. Важно је да им се намирнице и лекови достављају у адекватном времену, али постоје и ситуације када је најважнија лепа реч, како би људи остали смирени у овој ситуацији. Волонтери на сваки начин покушавају да помогну и дају подршку нашим суграђанима – рекао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да ће Град сигурно помоћи Ањи Стојановић, девојци која је остала без родитеља и брата и која је најтеже погођена ужасном трагедијом која се догодила у суботу, када је у стравичном пожару на Новом Београду шест особа изгубило живот.