петак, 27. март 2020.

Никодијевић: Градске пијаце на отвореном радиће три дана у недељи

Председник Скупштине града Никола Никодијевић рекао је гостујући у јутарњем програму Телевизије Хепи да је три дана недељно, колико у условима ванредног стања раде „Градске пијаце“, сасвим довољно, и нагласио да коридорске линије које су иницијално уведене за потребе медицинских радника добро функционишу.

Никодијевић је потврдио да је у периоду током којег пијаце нису радиле, због безбедности посетилаца и продаваца урађена дезинфекција, да је обезбеђен адекватан распоред и растојање између тезги и продаваца, да се контролише број људи који се у истом тренутку налазе у објектима ЈКП „Градске пијаце”, као и да пијаце у затвореном простору не раде, што је случај са Палилулском пијацом и пијацом „Меркатор”.

– Када су у питању дисконти за малопродају који се налазе у склопу тих пијаца, одређено им је свакодневно радно време и могу да обављају своју делатност јер имају посебне улазе и излазе у објекат. Уколико дође до нових мера, прилагодићемо и радно време тих објеката. Што се тиче коридорских линија, замишљене су пре свега као могућност да се здравствени радници бесплатно превезу до клиничко-болничких центара и других установа у којима раде. У аутобусима могу да се нађу и други запослени са радним налозима, али они морају да имају и персонализоване „бус-плус” картице. Ред вожње је ванредан и објављен на сајту ЈКП „ГСП Београд”. Требало би поновити да нису у питању редовне линије већ је читава замисао коридорских линија да повежу све делове града са виталним институцијама, пре свега клиничко-болничким центрима. Није предвиђено да коридорским линијама стигнемо у сваки део града или предграђа – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, велика већина људи придржава се прописаних мера, али, како је рекао, да бисмо успели у овој борби, сви морају да послушају савете надлежних.

– Сви који то не буду радили биће санкционисани у складу са законом. Евентуалне драстичније мере, за које је најављено да би могле да буду уведене у градовима који су најтеже погођени епидемијом вируса корона, биће уведене само као крајње мере и уколико не буде других решења. Надам се да до тога неће доћи, али уколико број заражених „скочи” и епидемиолози процене да је потребно, то се може догодити. Имамо привилегију да смо као помоћ, осим медицинског потрошног материјала, респиратора и свега другог, добили и кинеске епидемиологе који су стигли из епицентра заразе, а у питању су врхунски стручњаци. Срећа је што је наша држава обезбедила такву врсту помоћи, односно такве људе и стручњаке. Они ће донети одлуку и препоручити мере које би требало преузети уколико дође до осетнијег повећања броја заражених. Србија је једна од првих земаља која је увела драстичније мере и видимо да то даје резултате. Уколико упоредимо број оболелих у нашој земљи са другим европским земљама, примећујемо да се Србија налази на зачељу те листе. Верујем да неће бити потребе за додатним мерама, али уколико буде потребно, живот у градовима у којима се то догоди ће сигурно бити организован на прави начин – додао је први човек Скупштине града.

Истакао је да се у здању Старог двора, где је смештено руководство Скупштине града, није догодио ниједан случај, чак ни сезонског грипа, а да су од првог дана уведене мере предострожности.

– Нико не може да уђе док му се не измери температура и не обави дезинфекција, а то се дешава по сваком повратку са терена или обављања других обавеза. Постављене су дезо-баријере и читава процедура се поштује сваки пут када се неко врати на своје радно место. Водимо рачуна о томе да не угрозимо људе јер никако не би било добро да се, примера ради, зарази неко из Градског штаба за ванредне ситуације, а који мора да функционише у сваком тренутку. То би била нежељена ланчана реакција и због тога предузимамо све неопходне мере да се то не догоди. Градски штаб за ванредне ситуације брзо реагује на мере Владе и прилагођава живот у Београду захтевима стручњака у циљу заштите становништва – истакао је Никодијевић.

Он је нагласио да председник Вучић инсистира на поштовању мера како би дошло до успоравања епидемије и како не бисмо били у ситуацији да нам здравствени систем „испадне из колосека”.

– Због тога се морамо стриктно придржавати мера и не смемо дозволити да се догоди ситуација да нам десетине хиљада људи буде за хоспитализацију. Људи су дисциплиновани, прошли смо много тога у последњих 30 година и мање-више обучени смо да у ванредним ситуацијама заштитимо своју државу. Хвала свим људима који се придржавају донетих мера и верујем да ћемо дисциплином успети да стигнемо до коначне победе. Све се ради у интересу грађана и њихове заштите. Евентуалним новим мерама заштитићемо од неодговорних појединаца све оне који поштују одлуке надлежних. То је посао председника државе, републичких органа и нас у локалној самоуправи. Здравље и животи људи су приоритет и тако ће и остати – закључио је Никодијевић.