субота, 28. март 2020.

Никодијевић: Завод за биоциде и медицинску екологију обавља велики посао током ванредног стања

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, министар енергетике и рударства Александар Антић и члан Градског већа Слободан Шолевић обишли су данас Завод за биоциде и медицинску екологију и том приликом нагласили значај те институције у периоду ванредног стања. 

Догађају су присуствовали начелник Управе за ванредне ситуације у Београду Раде Милошевић и директорка Заводa за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот. 

Никодијевић је истакао значај ове институције у току ванредног стања, али и у редовним околностима.
 
– Ово је једна од виталних институција које раде на територији града, због чега је Град Београд годинама уназад улагао у овај завод. У овим тренуцима ванредног стања, овај завод има стручне људе и опрему која задовољава све стандарде – указао је Никодијевић и додао да ако буде било потребе, наћи ће се начин за ангажовањем додатних људи и опреме. 

Никодијевић је истакао да у овом тренутку Завод за биоциде и медицинску екологију дезинфикује здравствене и установе социјалне заштите, као и аутобусе јавног превоза. 

– То су установе од виталног значаја за Београд, јер се у њима на малом простору налази велики број људи, а са циљем да сви корисници буду максимално безбедни од ширења вируса корона – истакао је Никодијевић.

Он је додао да су набављене довољне количине раствора на бази хлора и алкохола а који се, према прописима Светске здравствене организације користи за дезинфекцију у овим пандемијским условима. 

Министар Антић је навео да овај завод у току ванредног стања, али и у другим околностима представља један од стубова укупног здравствено-еколошког система у Београду. 

Завод омогућава да се на најсавременији начин врши дезинфекција, дезинсекција и дератизација као део опште санитарне културе, истакао је Антић и захвалио Граду Београду јер је омогућио овом заводу да данас буде овако добро опремљен.

– Завод је у протеклих неколико недеља поднео огроман терет, јер је спроведена дезинфекција скоро пола милиона квадратних метара есенцијално важног простора за сузбијање вируса корона. Да то нисмо урадили, имали бисмо велики проблем у свим здравственим и социјалним установама, као и у свим комуналним системима који треба да нам одрже живот у Београду – истакао је Антић.

Он је указао да Завод за биоциде и медицинску екологију располаже уређајима за тестирање грађана на вирус корона, као и све техничке капацитете. Додао је да је на ту тему разговарао са председницом Владе Србије и директорком Завода, а да ће кризни штаб изнети процену да се и Завод укључи у ту активност.

Директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот истакла је да је та установа субјект од посебног значаја за поступање у ванредним ситуцијама.

– Управно из тог разлога, увек се спремамо за овакве и сличне ситуације. Правовремана спремност се показала и у овој ситуацији, јер смо на време обезбедили дезинфекциона средства, заштитну опрему, уређаје и машине како бисмо сада реаговали на прави начин, и тамо где је најпотребније – закључила је Драгана Деспот.