недеља, 29. март 2020.

Почиње конкурс за београдске вртиће

Конкурс за упис у београдске вртиће почиње у понедељак 30. марта, како је и планирано, али ће се, у складу са ситуацијом у земљи, захтеви предавати само електронским путем до 15. маја, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Ове године, како је рекао, у 17 београдских предшколских установа родитељи могу конкурисати за 12.702 места, и то за 5.777 места у јасленим групама, 2.207 места у вртићким групама и још нешто мање од 5.000 места за предшколце који до сада нису били у систему.

– У поређењу са прошлом годином, ако изузмемо предшколце за које је програм обавезан, то је око 700 места више у старту, а додатно очекујемо отварање нових места до почетка радне године у вртићима, у којима би до тада требало да се заврше радови – рекао је Гак.

Осим тога, истакао је он, сваке године Секретаријат за образовање и дечју заштиту одобрава установама до 20 одсто повећање капацитета тамо где се процени да је то могуће.

– То значи да ће места бити још и да настављамо са радом на даљем смањењу листе чекања за вртиће, која је у овој години обухватила око 2.000 деце, док је 2017. године на чекању било око 10.000 деце. То је већ велики успех, али бићу задовољан тек када листу потпуно укинемо – поручио је Гак.

Он је рекао да конкурс почиње у незгодном тренутку, у току ванредног стања и борбе са вирусом корона, али да процеси морају да теку и да се прилагођавају тој ситуацији.

– За вртиће то значи усмеравање конкурса на онлајн аплицирање, преко апликације Е-вртић где родитељи могу једноставно да конкуришу, а уколико имају недоумице, могу телефонски да се консултују са установама или нашим секретаријатом – поручио је Гак.

Он је закључио да је у протеклих неколико година око половина захтева већ стизала електронским путем због чега, како је рекао, не очекује веће проблеме у вези с тим.

Прелиминарне листе примљене деце биће објављене 8. јуна. После тога, родитељи имају рок до 18. јуна да предају жалбе уколико нису задовољни одлуком уписне комисије коа ће жалбе родитеља разматрати до 26. јуна. Након тога се објављују коначне листе примљене деце. Приоритет при упису имају деца из друштвено осетљивих група, деца запослених родитеља и редовних студената, деца која имају статус трећег и сваког наредног детета у примарној породици.

Током претходних седам година, Град Београд је повећао обухват деце предшколским образовањем са некадашњих 45 одсто на данашњих око 73 процента, будући да у београдске државне вртиће иде око 58.000 деце и да за још око 20.000 деце Град Београд суфинансира боравак у приватним вртићима.