понедељак, 30. март 2020.

Весић: Сва градилишта у Београду раде

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас Савски трг да би се уверио како напредују радови на уређењу овог јавног простора.

– Без обзира на ванредно стање, грађевински радови у Београду нису стали. За нас је то посебно важно јер ако настави да ради грађевинска индустрија, наш привредни опоравак ће бити много бржи. Град Београд ниједног тренутка није стао са инфаструктурним пројектима који су у току. Ради се без престанка на изградњи Булевара патријарха Павла, реконструкцији Савског кеја, заврашава се пасарела која повезује Београдску тврђаву са обалом Саве и, као што видите, ради се на реконструкцији Савског трга – рекао је Весић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Он је додао да се очекује да трамвајски саобраћај преко Савског трга буде успопстављен почетком априла, како је и обећано. 

– Трамвајем ћемо убудуће путовати по ободу Савског трга пошто овај простор постаје највећа пешачка зона у Београду. Нове шине смо већ поставили, а тренутно постављамо контактну мрежу како би трамваји кренули пре него што трг буде завршен – рекао је Весић. 

Он је додао да су у току земљани радови на новој коловозној конструкцији, јер ће и аутомобилски саобраћај бити по ободу Савског трга. 

– Очекујемо да средином априла буде успостављен поново и аутомобилски саобраћај, тако да нећемо чекати завршетак трга да се преко њега поново крећу трамваји, аутобуси и аутомобили – поручио је заменик градоначелника. 

Како је навео, упоредо са изградњом трамвајске и коловозне конструкције у смеру Немањина – Kарађорђева, изграђују се пешачке стазе и копају садне јаме за нова стабла. Весић је додао да ће на Савском тргу бити посађено 240 нових стабала и прецизирао да је у току њихов увоз јер се саде велика стабла, а не саднице. 

Весић је истакао да су претходних месеци постављени шипови на дубини од пет метара за монументални споменик Стефану Немањи и додао да се сада бетонира темељни венац на којем ће бити постављен споменик висине 23 метра.

– Требало је да данас буде споменик Стефану Немањи у Београду, али је то одложено због ситуације са епидемијом вируса корона. Ми ћемо све припремити за постављање споменика и чим се ситуација нормализује, споменик ће бити допремљен из Москве, из атељеа вајара Александра Рукавишникова и одмах ћемо почети да га постављамо – рекао је Весић.

Весић је истакао да се испред старе зграде Железничке станице завршавају потпорни зидови и бетонска плоча, као и да почиње постављање гранитних плоча за подијум који ће служити за државне манифестације. 

– На крају желим да захвалим извођачу, компанији РАС, која је потпуно обезбедила раднике како би могли да раде у складу са свим правилима за рад у ванредном стању – поручио је заменик градоначелника Београда.