понедељак, 30. март 2020.

Београд донирао медицинску опрему Хитној помоћи

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић уручили су данас донацију у виду медицинске опреме Градском заводу за хитну медицинску помоћ. Град Београд донирао је 5.000 маски, 500 једнократних и вишекратних заштитних одела, рукавице и другу медицинску опрему Градском заводу за хитну помоћ.

Горан Весић је том приликом казао да је Град Београд преко донатора, углавном београдских привредника из Кине, набавио велики број заштитних маски, рукавица и одела за градске службенике, односно раднике који су на терену и у свакодневном контакту са грађанима.

– Осим тога, трудимо се да помогнемо и здравственим институцијама у Београду, без обзира на то што је за њихово примарно снабдевање задужен Републички завод за здравствено осигурање, али у овој ситуацији свако од нас би требао да да свој допринос – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је подсетио да је Град Београд недавно донирао медицинску опрему и Институту за пулмологију, као и да обезбеђује заштитна одела и све што је од опреме потребно Заводу за биоциде и медицинску екологију.

– На тај начин дајемо допринос да здравствени радници, који су први на фронту борбе са вирусом корона, а којих у Београду има доста, буду потпуно заштићени – истакао је Весић.

Директор Градског завода за хитну помоћ др Горан Чолаковић захвало је Граду Београду на донацији, додајући да здравствени радници трпе велик притисак и воде две борбе – против вируса корона и у набавци заштитне опреме.

– Хитна помоћ је била спремна у једном тренутку, јер када смо чули да је први пацијент преминуо у Кини, набавили смо огромну количину опреме. Набавили смо 40.000 маски и 30.000 рукавица, то се све потрошило и сада, пошто је отежано снабдевање, ми се трудимо да на све начине дођемо до заштитне опреме – рекао је Чолаковић.

Он је нагласио да Град Београд пружа велику пажњу Градском заводу за хитну медицинску помоћ, додајући да је 2014. године издвојио новац за обнову централе у тој установи.