уторак, 31. март 2020.

Весић: Почела дезинфекција унутарблоковских површина у десет градских општина

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да је данас почела дезинфекција унутарблоковских површина у десет градских општина. Како је истакао приликом јутрошњег обиласка терена, кренуло се од Новог Београда, а осим ове општине, током дана радиће се и на територији Земуна.

– На терену је шеснаест пикапа, који се иначе користе за запрашивање комараца. Уместо средства које служи за ту намену, сада се користи персирћетна киселина на бази активног кисеоника, што је и препорука Светске здравствене организације. Улазимо у блокове и дезинфикујемо све површине у блоковима. Ово средство није опасно ни по здравље људи нити животиња – рекао је Весић. 

Весић је замолио суграђане да уклоне аутомобиле уколико су непрописно паркирани у улицама унутар блокова, како би возила могла да прођу. 

– Дезинфекционо средство баца се у ширини од дванаест метара, те се та површина и дезинфикује потпуно – истакао је Весић.

Заменик градоначелника најавио је да су следећи на реду Стари град, Савски венац и Врачар, тако да се очекује да се у наредних пет до седам дана овај посао заврши на територији свих десет централних градских општина. 

– Коришћењем ових капацитета, Град Београд даје додатни допринос како би се обавила дезинфекција што веће површине у граду – навео је Весић.

Такође, улице се перу и хлором, а тај посао обавља „Градска чистоћа”, додао је Весић.

Директор овог јавног комуналног предузећа Марко Попадић навео је том приликом да је осим саобраћајница, пешачких зона и стајалишта јавног превоза, почела дезинфекција међублоковских простора. На терену је довољан број радника и неопходне опреме, тако да ће посао бити обављан у потпуности, као и до сада, рекао је Попадић.