среда, 1. април 2020.

Весић: Увођење нових мера зависи од нашег понашања, још три привремене болнице у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је јутрос да увођење нових мера у борби против вируса корона зависи само од понашања Београђана и најавио могуће затварање јавних излетишта и шеталишта поред река.

– Јавна излетишта и паркови су у суботу били пуни грађана. Упутио сам апел, који је већ у недељу делимично уродио плодом, али и даље су нам излетишта била са великим бројем људи – указао је Весић за ТВ Прва.

Он је за данас најавио постављање кревета у Хали спортова, а за сутра у Хали „Пионир”, које постају привремене болнице.

– Пакети ће у петак до 23 сата бити спаковани за оне пензионере који имају мања примања од 30.000 динара, а већ у суботу Војска Србије преузима „Штарк арену” где ће почети постављање кревета и у том простору. У Београду добијамо још три привремене болнице које ће имати капацитет између 2.000 и 2.500 кревета – истакао је Весић.

Он је додао да грађани морају да схвате озбиљност ситуације, јер људи на клиникама умиру и са чедрдесет и нешто година.

– Јуче је у Шпанији, са преко 800 преминулих у једном дану, уведена двадесетчетворочасовна забрана кретања. У Њујорку лешеве износе са дизалицама. Ситуација је таква да морамо да поштујемо мере које предлажу епидемиолози. Уколико их не будемо поштовали, мораћемо да спроводимо драстичније мере, јер све то радимо да бисмо сачували животе људи – указао је Весић.

Он је упозорио да само један одсто људи који не поштују мере може да угрози осталих 99 одсто. 

– Већина Београђана поштује све прописане мере од првог дана, али имамо неодговорну мањину која се понаша као да се ништа није десило. Суштина је да такви могу да заразе друге који могу да имају озбиљне последице. Мера о забрани изласка старијих од 65 година из куће већ је дала резултате, с обзиром на то да је међу том популацијом у Србији заражено око 25 одсто, док је у Италији тај број преко 60 одсто – указао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да је Градски завод за биоциде оспособљен за тестирање на вирус корона и да ће моћи да се ради око 1.000 тестирања дневно.

– Министарство пољопривреде је исто урадило и са својом лабораторијом. Такође, са кинеским стручњацима гради се нова лабораторија у којој ће моћи да се спроведе велики број тестирања грађана, а све у циљу спречавања ширења заразе – истакао је Весић.

Он је закључио да ова ситуација није игра, да нема места за политичарење, те да ће свака мера која треба да сачува животе наших грађана бити спроведена.