петак, 3. април 2020.

Хуман гест Комуналне милиције – четрдесет милицајаца дало крв

Припадници Комуналне милиције Града Београда одазвали су се апелу Института за трансфузију крви и данас добровољно дали крв. Њих четрдесет, уз подршку руководства Секретаријата за послове комуналне милиције, показало је на овај начин хуманост и истовремено позвало све здраве грађане да следе њихов пример. 

Вршилац дужности ресорног секретара Иван Дивац подсетио је овом приликом да су бројни комунални милицајци, укључујући и њега и помоћника начелника Ранка Шекуларца, добровољни даваоци крви. 

– Током дана, четрдесет комуналних милицајаца даће крв, и то на сваких сат времена у групама по десет, због мера које су донели Влада Србије и кризни штабови. Поред подршке коју сваки дан дајемо лекарима и медицинском особљу, као и поред одржавања комуналног реда у граду, ово је још један начин да помогнемо целокупном здравственом систему. Позивамо све грађане који су здрави и способни да дају крв, јер у овом тренутку посебно треба да будемо хумани – рекао је Дивац.

Он је подсетио да се комунални милицајци и у редовним условима радо одазивају апелима Института, те да годишње то учине и до 250 пута. 

– Осим апела да се остане код куће, данас смо желели да упутимо и апел да здраво становништво добровољно да крв – нагласио је Дивац. 

Дивац је најавио да ће се овај вид хуманости наставити. Психофизичка способност и здравље су услов, додао је он, а сваки пут када комунални милицајци буду у могућности, одазваће се апелу Института за трансфузију крви. 

Ранко Шекуларац, управо по окончању давања крви, рекао је да му ово није први пут, као ни за његове колеге, те да се добро осећа. Захвалио је дивном особљу Института и позвао здраве грађане да дају крв у овим тешким временима.

– Давањем крви помажемо у спасавању живота – поручио је Шекуларац. 

Он је додао да су овог пута одлучили да то учине јавно, што иначе не раде, јер су желели да дају другима подстрек. 

Прeдстaвницa Институтa зa трaнсфузиjу крви Србиje Гoрдaнa Aнтуљeскoв позвала је грађане да дају крв јер је ситуација мање стабилна, с обзиром на то да је број давалаца са 250 дневно, колико је било прошле недеље, пао на свега 70-80. 

– Потребно нам је најмање две стотине јединица крви да бисмо функционисали и у овим условима. Зато апелујем на грађане да, упркос строгим мерама, одвоје мало времена и ако су здрави и 28 дана нису били у контакту са оболелима, дају крв – рекла је она.

Институт данас ради до 15 часова, а крв се може дати и у Општини Савски венац, док је сутра централна установа отворена од 8 до 12 часова, а крв се може дати и у трансфузиолошком аутобусу у порти Храма Светог преображења господњег на Видиковцу, у истом временском периоду. 

Пре давања крви проверава се телесна температура, обавља разговор и здравствени преглед, након чега даваоци добијају заштитне маске.