недеља, 5. април 2020.

Никодијевић: Нових 11 возила Заводу за биоциде и медицинску екологију од значаја у борби против вируса корона

Председник Скупштине града Никола Никодијевић, министар рударства и енергетике Александар Антић и члан Градског већа Слободан Шолевић присустовали су данас у Заводу за биоциде и медицинску екологију примопредаји 11 нових возила за потребе дезинфекције установа и јавних простора од значаја у борби против вируса корона.

Догађају је присуствовала и директорка Завода Драгана Деспот.

Никодијевић је рекао да се Завод за биоциде и медицинску екологију уз медицинске раднике налази на првој линији борбе против вируса корона, те да они раде веома важан и тежак посао.

– Рекли смо да ћемо, уколико се буде повећавао обим посла, а то је очигледно, набавити нову опрему и ангажовати људство, како би могли да одговоре свим изазовима који су пред њима. Завод је из сопствених средстава набавио 11 нових возила, која ће допринети раду у наредним недељама. Одлука Градског штаба је и да им се дозволи ангажовање 60 људи, који ће доћи као испомоћ из других јавних предузећа – нагласио је Никодијевић.

Како је навео, уколико буде било потребе, спремни су да ангажују још људи и механизације како би Завод могао да обавља посао на квалитетан начин.

– У данима који су иза нас повећан је број заражених и умрлих, па се тако повећава и обим посла који ова установа обавља на територији града Београда. Они врше дезинфекцију свих јавних установа, објеката, здравствених установа, установа социјалне заштите, као и градског превоза, и из дана у дан расте обим посла. Ту се више не поставља питање времена, капацитета и могућности, они једноставно морају стићи у сваком тренутку на свако место где је неопходно како бисмо спречили ширење заразе – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, јуче су 22 екипе биле ангажоване у три смене, а у току једног дана они дезинфикују 60.000 кваратних метара простора. 

– Јуче је хитно интервенисано у болици „Народни фронт”, а тај посао је урађен и у „Штарк арени” која је припремљена као привремена болница – казао је Никодијевић.

Захвалио је запосленима у Заводу и навео да они 24 сата раде велики посао за све Београђане. Екипе ове установе улазе тамо где је жариште, где је највећи број заражених и преминулих како би дезинфиковали простор, те на тај начин жртвују себе да би Београђани били безбедни, рекао је Никодијевић.

Министар Антић је навео да ће Завод за биоциде и медицинску екологију од сутра бити у потпуности спреман да почне да ради тестове на вирус корона.

– Завод има два врхунска PCR уређаја, изузетан стручни тим људи који могу да раде тај посао. Претходних дана су пристигли тестови и реагенси и очекујемо сутра прве лабораторијске анализе и тестирања на COVID-19. Дневни капацитет је 144 теста, што је око 1.000 тестова седмично. То ће значајно утицати на повећање укупног капацитета Србије за тестирање – прецизирао је Антић.

Према његовим речима, Завод за биоциде и медицинску екологију има 85 запослених.

– Запослени у овој установи раде херојски посао. Извршити дезинфекцију свих кључних простора од виталног интереса и за републику и за град, извршити дезинфекцију контаминираних простора је посао који заслужује велико поштовање. Људи раде у тешким условима и зато је важно да имају врхунску опрему. Од великог је значаја и то што Град Београд снажно подржава рад ове установе и омогућава им да имају неопходну логистику. Важно је и то да Завод има добар менаџмент, добро руковођење које је обезбедило да се из сопствених прихода купи опрема – закључио је министар Антић.