недеља, 5. април 2020.

Градоначелник Радојичић: Нова мера забране кретања викендом већ даје резултате

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је јутрос да Београд у условима ванредног стања функционише како треба, као и да нова мера забране кретања – од 13 сати у суботу до понедељка у 5 сати ујутро – већ даје резултате.

– Београд је овог недељног јутра миран, комуналне службе раде свој посао и град функционише како треба у условима ванредног стања. Ових 38 сати забране кретања је за сад најдужи интервал који смо имали. Ситуација каква је била у претходном периоду и каква је данас говори у прилог томе да нова мера већ даје резултате – истакао је Радојичић за ТВ Прва. 

Он је испред болнице „Драгиша Мишовић” рекао да верује да ће ове мере забране кретања важити и за наредне викенде.

– Град Београд ће на дневној бази, заједно са Кризним штабом пратити ситуацију на терену, и у зависности од исте уводити нове мере. Спремни смо за све сценарије, и ако буде било потребе сигурно је да ћемо продужавати време забране кретања – навео је први човек престонице и истакао да се грађани много боље придржавају прописаних мера, у односу на претходни период.

Упитан за коментар поводом ситуације у продавницама, где се могу видети и случајеви да грађани не носе маске и рукавице и не држе неопходну дистанцу једни од других, градоначелник је истакао да има другачији утисак.

– Мој утисак је да људи држе прописано одстојање у редовима где чекају за основне животне намирнице. Врло је важно да сви који улазе у продавнице имају маске и рукавице, као и особље које тамо ради. Већина грађана поштује правила и то треба нагласити, али је исто тако важно да реагујемо када приметимо да се та правила не поштују. Суштина је да се инфекција не шири даље – указао је градоначелник.

Град је, према његовим речима, припремио плакате са упутствима како да се сви понашамо на јавним местима, и они ће бити подељени по општинама, месним заједницима и стамбеним зградама.

– Правила су једноставна, али једни друге стално морамо подсећати на њих. Јер могућност грешке постоји, а последице су катастрофалне – закључио је Радојичић.