недеља, 5. април 2020.

Весић: Комунални систем Београда функционише како треба

Градски комунални систем функционише како треба и сви грађани морају да добију основне комуналне услуге. На градским улицама се налази 1.083 максимално заштићених радника и 308 возила, рекао је за ТВ Пинк заменик градоначелника Горан Весић из Оперативног центра Штаба за ванредне ситуације Града Београда.

– Из Оперативног центра се координира рад читавог комуналног система. На улицама града тренутно је највише радника „Градске чистоће”, њих око 450, имамо 150 великих камиона којима се односи смеће и 16 пикапова којима се ради дезинфекција међублоковских површина, као и 300 радника „Београдског водовода и канализације”. Улице перемо хлором са преко 50 цистерни, а осим тога, у овом тренутку од стране градских општина ангажовано је чак 20 компанија које дезинфикују улазе у стамбеним зградама. У наредних седам дана треба дезинфиковати 2.200 улаза, а што се ради по налогу Града. Данас смо донели одлуку за још три локације, а јуче су на 18 локација већ постављени танкови одакле ће грађани од сутра бесплатно моћи да наточе дезинфекциона средства – појаснио је Весић.

Како је додао, на терену је и 80 радника Завода за биоциде и медицинску екологију који има 40 возила за дезинфекцију важних површина.

Захвалио је свим радницима комуналног система који, како је рекао, раде вредно за Београђане и који су прави хероји Београда.

Према речима заменика градоначелника Београда, Завод за биоциде и медицинску екологију од сутра ће почети са тестирањем на вирус корона и радиће 1.000 тестова недељно.

– Тиме ћемо додатно растеретити друге институције и на тај начин заједно показујемо да смо један велики систем. Наша држава функционише боље од многих богатијих, имамо робе у радњама, наш здравствени систем финкционише много боље од богатијих здравствених система. Останимо јединстевни и солидарни и победићемо, изаћи ћемо из ове битке јачи и успећемо да сачувамо људске животе – нагласио је Весић.

Он је рекао да се сада види да Београђани поштују забрану кретања, те да је то једини и најбољи начин да се супротставимо епидемији и да је зауставимо. 

– Социјална дистанца је кључна мера и хвала Београђанима. Знам да није лако седети код куће, али морамо да издржимо колико год буде било потребно како бисмо успели да победимо епидемију – казао је Весић.

Ово је тренутак када сви треба да покажемо солидарност, да поштујемо одлуке Владе Србије, епидемиолога, да останемо у својим кућама јер тако чувамо људске животе, навео је Весић и додао да од када су мере уведене највећи део Београђана, преко 95 процената, поштује све мере.

– Једна мањина не поштује мере, што се видело претходних дана, а уколико један одсто грађана не поштује мере, они могу да заразе оне који их поштују. Зато су мере неопходне, као и социјално дистанцирање – закључио је Весић.