понедељак, 6. април 2020.

Подсећање на све жртве и страдање Београда у шестоаприлском бомбардовању

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић подсетио је данас на важност 6. априла, дана када је у Другом светском рату Београд био бомбардован. Истовремено, додао је Младеновић, посебно је важно да се сетимо свих оних који су страдали у нацистичком нападу на нашу земљу. 

– Без објаве рата, у раним јутарњим сатима у недељу, са више од шестсто запаљивих бомби наш град је бомбардован. Потпуно је уништено више од шестсто зграда, хиљаду и по тешко је оштећено, а још више хиљада објеката такође је претрпело штету. Бомбардовање се наставило и наредних дана, све до капитулације Краљевине Југославије. Сећамо се свих оних који су дали свој живот и који су страдали. Наша порука сваког 6. априла јесте да нам се то више никада не понови – навео је Младеновић.

Нажалост, додао је он, Београд је и у новијој историји имао несрећу да је био разаран, те да су и млађе генерације то запамтиле, иако смо мислили да се после Другог светског рата разарање никада више неће поновити. Због тога је веома важно да подсећамо на историјске тренутке и да нове генерације учимо о тешким, али и храбрим годинама у нашој историји. 

– Овај април памтићемо по вирусу који је напао читав свет, па тако и нашу земљу и наше грађане. Порука нашим грађанима и данас јесте да поштују све мере Владе Србије и стручњака, да буду опрезни, стрпљиви, одговорни и дисциплиновани. Градски штаб за ванредне ситуације одржао је до сада 22 седнице и труди се да свим прописаним наредбама и препорукама олакша грађанима комуникацију, живот, снабдевање и све шта је неопходно да би град нормално функционисао – истакао је Младеновић.

Младеновић је указао и на важност заједништва у свим тешким тренуцима по наш град. Иако ове године венци нису традиционално положени на платоу Ђоке Вјештице, испред фонтане „Врело живота”, помоћник градоначелника је нагласио да сећање на страдале ипак остаје. 

– Никада нећемо заборавити људе који су изгубили животе у бомбардовању, нити хероје који су свој живот дали за слободу нашег главног града – поручио је Младеновић. 

Помоћник градоначелника се на крају осврнуо на велико име нашег новинарства, по којем плато носи назив, и додао да би и Ђоко Вјештица засигурно данас апеловао на Београђане да буду одговорни и дисциплиновани, како бисмо заједно победили пошаст која је напала читав свет.