понедељак, 6. април 2020.

Приватним домовима за старе биће додељена средства за дезинфекцију

Као помоћ у борби са вирусом корона, пакете са опремом и средствима за дезинфекцију добиће приватни, лиценцирани домови за старе на територији Београда за дезинфекцију унутрашњости дома, као и средства за личну хигијену, рекао је за Танјуг члан Градског већа и координатор из Штаба за помоћ старим лицима Зоран Адамовић.

Адамовић је нагласио да на територији престонице постоје 132 таква дома у којима борави укупно 4.583 корисника, а помоћ ће им бити послата током данашњег и сутрашњег дана.

Како је појаснио, средства ће бити подељена општинским штабовима који ће даље, уз помоћ волонтера, доставити пакете испред домова за старе.

– Град Београд нема надлежност над приватним домовима на територији града, али њихови корисници су наши најстарији суграђани, који су сада најугроженији, те им као Град Београд помажемо и желимо максимално да их заштитимо – навео је Адамовић и захвалио Привредној комори Србије и фирми „Фармалогист” што су помогли да се обезбеде ова средства.

На овај начин, истакао је Адамовић, Град наставља да помаже приватним домовима за старе на територији престонице којима је, како каже, већ послато 10.000 заштитних маски и исто толико рукавица.

Зоран Адамовић је рекао да се ситуација прати и реагује по потреби. Такође, подсетио је да је општинским штабовима наложено да приступе дезинфекцији дворишта и улаза у свим домовима на територији сваке градске општине, те да је исто већ у фази реализације.

Према његовим речима, успостављена је и комуникација између домова здравља са циљем да се помогне домовима за старе који се налазе на територији општине у којој је и тај дом здравља.

Адамовић је апеловао на све грађане Србије да поштују одлуке Владе Републике Србије и остану код куће.