уторак, 7. април 2020.

Никодијевић: Град је извршио контролу 132 приватна дома за старе

Град Београд чини све да заштити здравље својих грађана па је тако својим ресурсима помогао приватним домовима за старе, јер су ту грађани Београда, а штитећи њихово здравље, штитимо здравствени систем Републике Србије, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић за ТВ Прва.   

– Управо због тога, Град Београд је преузео део посла који је примарно у надлежности министарства. Једни другима морамо бити испомоћ јер је ситуација ванредна. Имајући у виду да на територији града Београда раде 132 лиценцирана приватна дома за старе, осетили смо потребу да будемо испомоћ Републици, јер је реч о 4.500 корисника који су најосетљивија категорија. Не смемо да дозволимо да вирус масовно уђе у домове за старе због великог броја корисника. Када је регистрован вирус у два дома, одмах смо изоловали оне који су заражени, као и све оне који су долазили у контакт са корисницима, како бисмо у самом старту смањили ширење заразе – истакао је Никодијевић.

Он је подсетио да је Град Београд одржао састанак са Удружењем приватних домова за старе.

– Спојили смо их са директорима домова здравља и успоставили процедуру да, уколико се појави неки случај, одмах остваре контакт са „ковид амбулантама” чији људи излазе на лице места и процењују ситуацију. Такође је наложено да се изврши дезинфекција унутар домова за старе и око њих – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да је Сајам већ примио прве пацијенте, а неки су већ и отпуштени кућама.

– Очекујемо да ће све привремене болнице које смо припремили служити само као предострожност и да неће бити попуњене. Такође, очекујемо да ће се грађани придржавати мера које су прописане. „Штарк арена” је спремна са 350 лежајева, а може да се постави укупно 1.500. Остале привремене болнице су такође спремне – нагласио је председник градског парламента.

Он је поновио да су на 24 локације у граду обезбеђени канистери са средством за дезинфекцију улаза и унутрашњости стамбених зграда које грађани могу да преузму.

– Свако може да наточи за своје потребе ово средство које је апсолутно безбедно за руковање када су грађани у питању. То могу радити грађани, а ЈКП „Градско стамбено”, у оквиру свог редовног програма, одржава улазе у зградама са којима је потписан уговор – истакао је Никодијевић, који је додао да дезинфекционих средстава има сасвим довољно за ове потребе.

Како је нагласио, Завод за биоциде и медицинску екологију дневно третира 60.000 квадратних метара здравствених и установа социјалне заштите, као и свуда где је то потребно.

Према његовим речима, појачане су коридорске линије градског превоза и у зависности од тога колико су оптерећене, подложне су променама.

– Јутрос је на улице изашло 261 возило на 34 коридорске линије. У току дана пратимо број путника у аутобусима, јер поштујемо одлуку Републичког штаба да у возила, због безбедности, не може да уђе велики број путника. У аутобусе могу да уђу само здравствени радници са лиценцама, припадници МУП-а или грађани који имају плаћену „бус плус” картицу и радни налог. То се контролише и поштује а увели смо и две нове линије, и уколико буде потребно, увешћемо их још – нагласио је Никодијевић.

Он је још једном апеловао на суграђане да поштују мере, избегавају контакте, јер да бисмо успели да победимо ову пошаст, морамо сви да будемо јединствени.

– Већина грађана поштује правила и ја сам им захвалан на томе. Својим неодговорним понашањем мањина угрожава све друге који поштују правила и упутства власти и епидемиолога и зато апелујем на све да буду одговорни према себи и другима – истакао је Никодијевић.