среда, 8. април 2020.

Весић: Пакети помоћи за Роме у Београду

Припадници ромске националности који живе у Београду добиће на поклон пакете помоћи са намирницама и средствима за личну хигијену, чија је дистрибуција почела данас. Према речима заменика градоначелника Горана Весића, Град Београд је заједно са Црвеним крстом Србије припремио 200 пакета који ће бити подељени становницима неформалних насеља на територији престонице, као и ромским породицама које су добиле социјалне станове.

– Данас је Светски дан Рома, a иако се налазимо у ванредној ситуацији, чинимо све да се сетимо наших становника ромске националности и учинимо оно што можемо да им и у овој ситуацији побољшамо стандард – рекао је Весић.

Како је навео Весић, када су у питању Роми, прошла година била je веома успешна за Београд. Он је подсетио да је завршен пројекат са ЕУ под називом „Саградимо дом заједно”, у оквиру кога су 293 ромске породице, односно више од 1.500 чланова тих породица смештено у станове или сеоске куће које су купљене за ту намену.

– На тај начин смо показали да је наша намера да Роми буду равноправни чланови друштва и уживају све погодности као и остали чланови друштва – казао је Весић.

Он је указао на то да Рома не треба да се сетимо само на данашњи дан – Светски дан Рома, већ свих 365 дана у години, те да размишљамо о томе како да им помогнемо јер су они, додао је, вредни и одани Београду и Србији.

– Они су увек ту када год је требало да се поднесу све недаће заједно са свим осталим грађанима Србије – рекао је Весић и Ромима честитао њихов дан на српском и ромском језику.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је честитала припадницима ромске националности њихов дан и истакла да је Град уз њих данас, као и свих претходних година.

– И сада, када је ванредно стање и када је тешко, водимо рачуна о њима – рекла је она и додала да се у пакетима налазе основне животне намирнице и средства за хигијену.

Навела је и да је почела дистрибуција заштитних маски, рукавица и средстава за дезинфекцију ромским насељима, те најавила да ће Град Београд у сарадњи са градским општинама и дезинфиковати одређен број ромских насеља.

Заменик председника Националоног савета ромске националне мањине Александар Балиновић је рекао да су Роми вековима пролазили кроз тешка времена, путујући из државе у државу, и из свега тога излазили јаки.

– Данашњим гестом, Град Београд показао је солидарност према Ромима, помажући им када је најтеже – рекао је он и захвалио представницима градске власти, Црвеном крсту и свима који учествују у подели пакета Ромима.