четвртак, 9. април 2020.

Градоначелник Радојичић: Град Београд и Завод за биоциде и медицинску екологију дају допринос борби против вируса корона

Град Београд и Завод за биоциде и медицинску екологију дају свој допринос борби против вируса корона, те је у овој установи пре два дана почело тестирање узорака на вирус корона и до сада је урађено 86 анализа. Капацитет је око 120 анализа дневно, а тај посао у лабораторији обавља девет људи, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва.

Према његовим речима, тежиште дијагностике није на овом заводу. То је, како је навео, мали допринос Влади Републике Србије, Министарству здравља и Кризном штабу, како би се што више људи тестирало на вирус. Он је објаснио да је Завод за биоциде и медицинску екологију применом ПЦР теста раније утврђивао присустуво вируса грознице Западног Нила код комараца.

– Свакодневно унапређујемо поступке и имамо јасан план како ћемо тестирати све већи број људи. Суштина је да људи код којих се дијагностификује вирус, а да притом немају симптоме болести, то знају и да се даљом процедуром смањи ризик ширења инфекције. Постоје земље које су на тај начин убрзале борбу са вирусом корона – истакао је Радојичић.

Како је навео градоначелник, постоје тестови који дијагностификују сам вирус, као и тестови који ће се радити у наредном периоду, а који дијагностификују антитела, којим се утврђује да ли је неко преболео ову инфекцију. Важно је, додао је, да се што више људи тестира, да се та процедура унапреди и убрза, као и да се свакодневно све боље и све више анализа уради.

– Сви људи који учествују у борби против вируса и који су у директном контакту са вирусом, излажу себе и своју породицу већем ризику и морамо им бити захвални на том труду и жртви. Тако и ових девет људи у Заводу за биоциде и медицинску екологију, који обављају тај посао заједно са докторком са Медицинског факултета Аном Банко, и поред излагања ризику раде врло посвећено – нагласио је Радојичић.

Он је рекао да је Завод за биоциде и медицинску екологију из више аспеката важан у борби против вируса корона.

– Овај завод од првог дана ради дезинфекцију свих објеката и простора који су по епидемиолошким анализама веома ризични. До сада су дезинфиковали око 1,2 милиона метара квадратних простора, око 16.000 превозних средстава градског саобраћаја и хитних служби. Ту имамо 130 људи, 21 екипу и од првог дана херојски се боре са овим вирусом – закључио је градоначелник.