петак, 10. април 2020.

Радови у школама и вртићима нису стали

Вредност активних грађевинских радова на вртићима и школама у Београду је око 900 милиона динара, и сви радови теку по плану, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Гак је истакао да је највећа инвестиција у образовању изградња школе у насељу Лештане, а која ће бити отворена у септембру.

– Реч је о насељу које је до прошле године имало школу са највећим бројем првака у Београду – рекао је Гак гостујући на Студију Б.

Он је истакао да је по броју уписаних првака од прошле године, школу „Никола Тесла” у Винчи на првом месту заменила школа „Павле Савић” у Миријеву, што је, како је рекао, насеље којем је такође потребна нова школа. Осим тога, израђују се планови и за изградњу једне школе на левој обали Дунава, као и у насељу „Вељко Влаховић”.

– За нову школу у Миријеву у овом тренутку решавамо имовинске проблеме, а када формирамо парцелу, то ће бити најважнији корак за даље – рекао је Гак и додао да ће у наредним годинама бити пуно посла у овом ресору.

Гак је истакао да конкурс за место у београдским вртићима протиче без проблема, те је подсетио на то да се ове године може конкурисати искључиво електронским путем – до 15. маја, а прелиминарне листе примљене деце биће објављене 8. јуна.

– Само на конкурсу имамо 12.700 слободних места, а повећали смо и капацитете државних вртића, тако да ће бити још места. Настављамо и сарадњу са приватним вртићима, тако да родитељи не треба да брину – рекао је Гак.

Секретар за образовање и дечју заштиту очекује да ове године на листи чекања више неће бити родитеља чија деца спадају у приоритетне групе за упис.

– Премашили смо обухват деце у Београду од 73 одсто и то је велики успех – нагласио је Гак.

Он је истакао да је Секретаријат за образовање и дечју заштиту ставио на располагање Министарству здравља медицинске сестре које раде на превентиви, као и спремачице из београдских вртића које су већ ангажоване у клиничким центрима као помоћ, док су возачи предшколских установа били ангажовани на развожењу помоћи најстаријим грађанима.

– У овом тренутку сви морамо да допринесемо колико можемо, а најважније је да будемо максимално дисциплиновани и поштујемо савете лекара – закључио је Гак.