петак, 10. април 2020.

Услуга помоћи у кући одвија се без престанка и током ванредног стања

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је јутрос за ТВ Пинк да у Београду има 14 пунктова за услугу помоћи у кући, који раде неометано.

Служба помоћи у кући обухвата више од 650 жена, које чине геронтодомаћице и домаћице у клубовима за старе. Током следеће недеље ће уз додатне линије Градског саобраћајног предузећа бити омогућено да више од 500 геронтодомаћица буде на терену и обавља свој посао.

– Геронтодомаћице имају заштитну опрему, као и одобрење за кретање током полицијског часа, а увели смо и нове ГСП линије како би стизале на посао. Опремљене су са довољно заштитних рукавица и маски. Опрему мењају сваки пут приликом уласка у нови дом или изласка из истог. У просеку, једна геронтодомаћица обиђе три до четири корисника, зависно од терена на коме се они налазе – рекла је Станисављевићева.

Она је додала да је за време ванредног стања редукован рад геронтодомаћица.

– Са Центром за социјални рад прилагодили смо услугу самим корисницима у време ванредног стања, с циљем смањења епидемиолошког ризика. Настојимо да геронтодомаћице не улазе толико у домове корисника већ да им доносе све што им је потребно. С друге стране, корисницима који су полупокретни и непокретни, услуга се пружа у пуном континуитету – казала је Станисављевићева и додала да су се корисници усагласили са новом методом пружања услуга.

Нагласила је да, с обзиром на свакодневни рад геронтодомаћица и за време изазова који нису захватили само Београд већ и цео свет, желимо да их кандидујемо за хероје Београда.