петак, 10. април 2020.

Градоначелник Радојичић позвао грађане који имају и минималне симптоме да посете ковид-центре

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поручио је Београђанима да, уколико имају минималне симптоме који указују на респираторну инфекцију или нешто налик грипу, дођу у ковид-центре које имају све општине, и прегледају се. Немојте чекати јер то може бити опасно за ваше здравље и живот, рекао је градоначелник за ТВ Пинк, приликом посете ковид-центру на Топличином венцу у општини Стари град.

– Амбуланта у овој општини ради од 17. марта и до сада је у њој обављено 650 прегледа, остварено 700 телефонских позива или контаката путем платформе, а 40 пацијената је одавде усмерено на болничко лечење. Ове пацијенте дочекује медицинска сестра која уради тријажу, потом одлазе у собу за изолацију у којој их прегледа лекар, те у зависности од дијагностичке процедуре одлазе у суседну зграду. У свим ковид-центрима то је компликованији део процедуре, али је он неминован јер те пацијенте желимо да издвојимо од осталих пацијената – појаснио је Радојичић.

Он је подсетио да је пацијентима раније саветовано да са лекарима комуницирају путем телефона, те да се даље усмеравају на лечење, а сада је најважније да дођу код лекара у ковид-центре и да се тако даље лече.

– Све општине имају своје ковид-центре, а овај у општини Стари град је пример центра који ради на добар начин. Његово радно време је од 7 до 22 сата, а у екипи су лекар, медицинска сестра и још двоје људи који узимају брисеве за тестирање. Сви су обучени у скафандере и имају заштитну опрему. Важно је нагласити да се просторије након прегледа дезинфикују, а заштитна опрема се одлаже и третира на прави начин – нагласио је градоначелник.

Како је истакао, медицински радници подносе највећи део терета, а примарна здравствена заштита је од почетка врло активна и њихов значај сада је све већи.

– Мислим да је јако добро што су домови здравља сада поново под надлежношћу Министарства здравља, јер важно је да се са једног места координише и управља целокупним здравственим системом. Локална самоуправа је ту да помогне Министарству здравља и грађанима, како би сви били информисани, те да на тај начин сви дамо свој допринос у борби против вируса корона. Примарна здравствена заштита и амбуланте од првог су дана изузетно важне у овој борби – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, платформа коју су Министарство здравља и РФЗО поставили за пацијенте код којих се узима брис функционише добро, а савет свим ковид-центрима јесте да је користе јер ће на тај начин убрзати праћење резултата брисева, те ће исти брже стизати до пацијената.