недеља, 12. април 2020.

Радојичић: Комунални систем града добро функционише, довољно места у болницама

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на Радио-телевизији Србије да je око 1.200 радника комуналног система Београда на терену и обезбеђује нормално функционисање града. Он је изразио мишљење да би капацитети који су обезбеђени у импровизованим болницама требали да буду довољни, али је и истакао да је Град Београд спреман за сваки могући сценарио.

Радојичић је подсетио да је иза нас 40 сати трајања забране кретања, а испред још 20 у овом тренутку.

– Према подацима којима располажем, 106 људи је у ових 40 сати прекршило забрану кретања, што је мање у односу на прошлли викенд и можемо да кажемо да се људи савесније односе према мерама које је прописала Влада. Ситуација јесте боља, али не сме да дође до опуштања. Град функционише у „новом” режиму, у тишини и миру, и све то делује необично. Око 1.200 радника комуналног система Београда ради како бисмо обезбедили све што је неопходно за функционисање града. Тим људима дугујемо захвалност, али када се говори о људима који у овом тренутку подносе највеће терете и ризике, морамо рећи да су то здравствени радници. Не смемо да заборавимо колика је њихова жртва и ово је тренутак да им захвалимо. Био сам сведок времена када су пажња и поштовање медицинских радника били на лошијем нивоу и штета је што је морало да се догоди нешто попут ове епидемије да бисмо им показали колико ценима њихов ради и колико смо им захвални – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, Завод за биоциде и медицинску екологију од првог дана веома посвећено ради на дезинфекцији градских и других установа.

– Свакодневно се у договору са епидемиолозима дефинишу приоритетне установе, а 21 екипа овог завода је недавно добила и појачање. Њихов посао се одвија и током забране кретања. Епидемија и вирус, који је све ово изазвао, више нису толика непознаница као на почетку и научници вредно раде на његовом конкретнијем дефинисању, како бисмо знали шта нас очекује у даљој борби. Не верујем да ће доћи до ескалације епидемије у наредном периоду, али то свакако не значи да можемо да се опустимо – поручио је градоначелник.

Радојичић је подсетио да верници који славе по грегоријанском календару данас прослављају Ускрс и том приликом им честитао велики хришћански празник.

– Следеће недеље очекује нас и Ускрс који прослављају православни верници, али ће тај празник, као и други верски празници у априлу ове године бити обележени на посебан начин, сходно ситуацији – рекао је Радојичић.

Када се ради о евентуалном продужењу трајања забране кретања следећег викенда, градоначелник је истакао да су досадашње мере дале добре резултате.

– У договору са епидемиолозима, надлежни органи донеће одлуке везане за наредни викенд. Верујем да ће те мере бити адекватно припремљене. У овом тренутку, у импровизованој болници на Сајму имамо 2.200 места, попуњено је нешто мање од 350. У „Арени” постоји 360 места, у „Хали спортова” око 150 и спремни смо за сваки сценарио. Председник Вучић и Влада су уложили велики напор у опремање тих болница, набавку медицинске и заштитне опреме, пратила су се дешавања у другим земљама и мислим да смо били корак испред епидемије. Морамо да будемо поносни, јер смо одреаговали на прави начин. Не очекујем да ће бити потребно да се прави још места у импровизованим болницама, али спремни смо за сваки сценарио – додао је Радојичић.

Говорећи о домовима за старе, градоначелник је подсетио да је њихово функционисање, пре свега, у домену Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

– Министар Ђорђевић је добио веома тежак задатак и свој посао ради веома посвећено. Локалне самоуправе дају свој допринос од првог дана. Важно је да се поштују све ригорозне процедуре и у том смислу сви морамо да се придржавамо онога што препоручују епидемиолози и Влада Србије. Имамо примере Италије и Шпаније где су управо то биле слабе тачке и зато је било критичних догађаја у таквим установама. На нама је да учинимо све како нам се нешто слично не би догодило – подсетио је градоначелник.

Радојичић је рекао да су Србија и Београд од првог дана епидемије спроводили важне кораке у право време.

– Сада када ситуација иде ка бољем, важно је да будемо стрпљиви, да не журимо и да будемо максимално обазриви. Долази лепше време и апелујем на грађане да по истеку забране кретања буду јако пажљиви и смање број контаката на минимум. Уколико морамо да обавимо куповину, то би требало да се ради са заштитном опремом, уз поштовање прописаних дистанци – закључио је Радојичић.