уторак, 14. април 2020.

Весић: Град спрема 10.000 пакета за особе са инвалидитетом и децу са посебним потребама

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је у укључењу за Телевизију Прва да је посао испоруке пакета за пензионере са најмањим примањима готово завршен и најавио да Град са „Aдрија медија групом” и Банком хране припрема 10.000 пакета за особе са инвалидитетом, као и за родитеље деце са посебним потребама на територији града Београда.

Весић је рекао да су пакети које је Град обезбедио за пензионере са примањима мањим од 30.000 динара увелико у процесу дистрибуције, као и да је преостало да око 15.000 суграђана добије помоћ у виду пакета намирница.

– Уколико неки пакети из објективних разлога не буду испоручени, Центар за социјални рад ће обавити прерасподелу. Са „Адрија медија групом” и Банком хране припремамо 10.000 пакета за особе са инвалидитетом на територији града, као и за родитеље деце са посебним потребама. Примили смо више од 3.200 захтева и током наредних дана почеће и дистрибуција пакета. Размишљамо и о помоћи породицама са троје и више деце, али у том случају морамо да направимо анализу јер је помоћ намењена онима који немају довољно средстава за комфоран живот, а не људима са највише деце, јер имати троје или четворо деце не значи увек да је неко слабијег имовинског стања. Желимо да помогнемо свима, али ће људи са мањим примањима свакако бити приоритет – поручио је Весић.

Он је подсетио да је социјална дистанца једина делотворна мера у борби против пандемије вируса корона.

– Србија спроводи спречавање комуникације и физичког контакта као и друге земље. У том смислу је, на основу мишљења епидемиолога који имају главну реч, уведена забрана кретања. Током минулог викенда, Београђани су поштовали забрану кретања и на томе им захваљујем. Свестан сам да није лако остати код куће неколико дана када је лепо време, али мислим да људи разумеју да је ово једини начин да зауставимо вирус. Ситуација из других држава нам показује да је овај вирус веома опасан и зато позивам грађане да издрже, да поштују мере, како бисмо на крају победили. Уколико струка процени да у неком тренутку за старије од 65 година боравак напољу не представља опасност, мере којима је њихово кретање забрањено ће сигурно бити укинуте. За сада једном недељно имају три сата за куповину. Знам да није лако проводити толико времена код куће, али то се ради са циљем очувања живота и свакако је приоритет – рекао је заменик градоначелника.

Према његовим речима, патроле Комуналне милиције контролишу само јавне површине на којима је забрањено окупљање људи.

– Очекивао сам да ће јуче бити нешто више људи на улицама, јер је то потпуно нормално након 60 сати карантина током викенда. Апелујем на Београђане који изађу „на ваздух” да се не окупљају у групама, не организују пикнике или раде нешто друго чиме угрожавају себе и друге. Евентуално продужење трајања забране кретања наредног викенда не зависи од Града Београда или Владе Србије, већ највише од препорука епидемиолога. Да ли ће следећег викенда забрана кретања трајати дуже, сазнаћемо ускоро, али ће грађани бити обавештени на време. Није лако поштовати све што струка каже, али мере дају резултате. Тако и страни медији Србију наводе као пример земље у којој су мере донеле резултате. Ригорозност мера и број смртних случајева су код ове епидемије директно повезани – додао је Весић.

Он је подсетио да се грејна сезона званично завршава сутра, али и да су одлуке којима је омогућено да се грејање продужи и после званичног завршетка грејне сезоне промењене још прошле године.

– Грађанима могу да поручим да ће ЈКП „Београдске електране” сигурно грејати станове све док се не заврши тренутни хладни талас. Такође, разматрамо могућност да се у појединим периодима греје само увече, будући да преко дана температура буде и више од 20 степени. Сви грађани сада су махом код куће и било би нелогично слепо се држати календара и прописа, а не обраћати пажњу на временске прилике – истакао је Весић.