среда, 15. април 2020.

Сва градилишта у Београду функционишу, следеће недеље наставак радова у Улици Џорџа Вашингтона

Сва градилишта у Београду која су започета функционишу, али са умањеним бројем радника, између 20 и 30 одсто, што је ипак довољно за неометано извођење радова, изјавио је главни градски урбаниста Марко Стојчић за ТВ Студио Б. 

– Добра ствар је што ћемо следеће недеље, након Ускрса, кренути са уређењем пјацете на углу Палмотићеве и Улице Џорџа Вашингтона. Тада крећу и радови на реконструкцији дела Улице Џорџа Вашингтона, од Дринчићеве до Француске, коју смо започели раније, и очекујемо да ћемо два месеца након Ускрса имати завршену и ову деоницу – истакао је Стојчић.

Говорећи о Савском тргу нагласио је да ће то бити једна од најмодернијих пројектних тачака у граду те ће моћи да парира и Тргу републике.

 – Савски трг је по својој површини и већи од Трга републике, а тренутно је по значају мање важан. Међутим, то ће се изменити када се ту укрсте прва и друга метро линија. Очекујемо велики број људи и због Музеја Николе Тесле који ће се највероватније наћи у станичној згради, али и због свих рекреативних садржаја који се налазе иза станице уз реку. Од Сајма па све до Панчевачког моста имамо у току различите интервенције. Уређен је највећи део обале, следеће године крећемо са изградњом Линијског парка који ће се простирати од Пасареле до Панчевачког моста, те ће то свакако бити најатрактивнији део града у рекреативном смислу – рекао је Стојчић.

Он је најавио да је у припреми неколико пројеката, а један од њих, поред Линијског парка, свакако је пешачко-бициклистички мост од Блока 70а до Аде Циганлије. 

– Припремамо и реконструкцију Палмотићеве улице, Улице Страхињића бана, осам пјацета широм града, пре свега на Старом граду и Врачару. Имамо у плану изградњу двадесет мањих тргова у приградским општинама, припремамо и изградњу гараже и трга на Бајлонијевој и Каленићевој пијаци, као и у центру Бановог брда – истакао је главни урбаниста.

Када је реч о радовима у Улици 27. марта, Стојчић је рекао да ће се они изводити током два месеца након Ускрса, затим ће уследити прекид због велике фреквенције саобраћаја у јуну и почетком јула.

– Након тога ћемо, као и прошле године, највећи део јула и август искористити за наставак реконструкције, односно потез ка Калемегдану – закључио је Стојчић.