уторак, 21. април 2020.

Градоначелник Радојичић: Београд спреман за постепено ублажавање мера заштите од вируса

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на Радио-телевизији Србије да од данас, одлуком Владе Републике Србије и Републичког кризног штаба, почиње ублажавање мера заштите од вируса корона, што ће значити да ће Београђани старији од 65 година три пута недељно имати прилику да иду у получасовну шетњу од 18 часова до 1 сат по поноћи, као и да ће од данас почети са радом занатске радње и неке услужне делатности, а од сутра и пијаце на отвореном.

Радојичић је истакао да је након 34 дана забране кретања за старије суграђане уследило ублажавање мера, и то захваљујући одличној дисциплини и изузетној одговорности грађана.

– Пре свега, они су били свесни ризика и чували су своје здравље, али су и свима нама помогли да функционишемо на бољи начин у овој ситуацији. Још вечерас ће од 18 часова старији грађани моћи да изађу и верујем да ће и даље то бити у дисциплинованим оквирима, као што је било и до сада. Све нове мере су новина и за нас, тако да ћемо од данас да видимо како ће све то да фунцкионише – навео је градоначелник.

Он је подвукао да је најважније да се и даље придржавају мера које су на снази и да нема окупљања више од двоје, као и да је обавезно ношење маски и у току шетње.

– Наши волонтери ће поделити маске и рукавице и тако ћемо им помоћи да вечерас и других дана када је то дозвољено излазе заштићени. Они који немају маске могћи да импровизују ношењем марама и шалова, што ће такође значити. Било је много контроверзи у вези са заштитним маскама, али је дефинитивно да су оне корисне у овим тренуцима – рекао је Радојичић.

Говорећи о појачању коридорских линија превоза у граду, градоначелник је нагласио да су тренутно у функцији 34 градске и 45 међуградске коридорске линије.

– Поласци, којих је 1.400 дневно, одвијају се на 15 минута на градским линијама. Како се буде повећавао број људи којима је превоз потребан до посла и како се посао буде активирао, тако ће се Београд прилагођавати томе и укључивати већи број линија. У координацији са ресорним министарством доносићемо те одлуке, али важно је да се све одвија постепено и да се не делује исхитрено. У овом тренутку су у аутобусима контролори који дају податке о томе колико су оптерећене линије, а ми ћемо се прилагођавати и деловати у складу са проценом тих података – објаснио је први човек Београда.

Како каже, Београд је спреман и за увођење СОС вртића за све родитеље који немају могућност да своју децу оставе на безбедном месту.

– Градска служба је и у том сегменту размишљала и деловала, тако да смо за то спремни већ дуже време. Све зависи од потреба и од тога када ће већи број људи бити активиран, те сходно томе покренуће се рад ових вртића – прецизирао је градоначелник.

Градоначелник је рекао да од сутра почињу са радом отворене београдске пијаце, а да се затворене пијаце, као што су Палилулска и Стари Меркатор, отварају од понедељка, 27. априла.

– Процедура неће бити иста као раније. Морамо да предузмемо све мере како би сви били безбедни, и купци и продавци, и то је разлог зашто у Београду пијаце са радом почињу од сутра. Отварање пијаца је добро из два разлога – обезбеђује се здравија исхрана суграђана, али и помаже пољопривредницима који до сада нису имали где да продају своју робу – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, као и Србија, и Београд ће почети са дигитализацијом медицине, што ће значити велики помак за нашу медицину и њен напредак.

– Нова област телемедицина функционише тако што пацијенти не морају да долазе у директан контакт са лекарима и преко електронских медија могу да дају своје податке и да на одређен начин буду прегледани и добију терапију. Премијерка је наговестила да ће се Србија припремити за ово и да ћемо наступити врло организовано и заузети добру позицију. Сматрам да је то изузетно важно за будућност наше медицине, јер ми у Тиршовој болници имамо лекаре који су се обучавали за телемедицину, а један од њих је др Горан Вукомановић, који је одличан у тој области – рекао је и додао да се нада да ће се и Београд у овој области медицине позиционирати на добром месту.

Радојичић је подсетио да је јуче у Београду, у Клиничком центру Србије отворена лабораторија за проверу тестова на вирус.

– Јуче су премијерка, министар здравља и амбасадорка Кине посетили новоотворену лабораторију, која је изузетно савремена, и у којој ће моћи да се обрађује две хиљаде тестова више. То је још један од аспеката борбе против вируса, поред одржавања социјалне дистанце, већег тестирања броја људи и вакцинације. То су три најважнија правца у будућности који ће одредити борбу са оваквим вирусима. Прича се о имунолошким пасошима које ћемо у оваквим лабораторијама моћи да добијемо и тако ћемо стећи јаснију слику с којим вирусима смо дошли у контакт и какав је наш имунолошки статус. То ће се одражавати и на дозволе за повратак на посао или за одлазак на путовања. Све ово представља будућност светске медицине, а ми ћемо се, сигуран сам, у тим областима позиционирати на високом нивоу у региону – закључио је градоначелник.