петак, 24. април 2020.

Никодијевић: Убудуће нова правила понашања у јавном превозу

И овог викенда наша јавна комунална предузећа радиће оно што је у њиховом опису дужности у време ванредног стања, истакао је председник Скупштине града Никола Никодијевић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

– Радиће се на дезинфекцији улица, чистиће се међублоковске површине, наставиће се са дезинфекцијом и дератизацијом стамбених зграда, тако да ће то бити стандардан викенд у раду свих комуналних градских служби – рекао је Никодијевић.

Говорећи о ублажавању мера током ванредног стања, нагласио је да ће оне бити парцијално попуштане. 

– Пензионери су добили прилику да изађу три пута недељно на пола сата. Они су заиста поднели највећи терет забране кретања и захваљујем им на дисциплини и поштовању мера. Неке занатске радње су почеле да раде, пре свега оне у којима нема превише блиског контакта између корисника услуга. Уколико епидемиолошка слика буде добра и настави се тенденција пада броја новооболелих, наставиће се са парцијалним попуштањем мера – казао је Никодијевић.

У овом тренутку Град Београд спрема све ресурсе, а какве буду биле процене епидемиолога тако ћемо и поступати, подсетио је Никодијевић.

– Јуче смо на Градском штабу донели одлуку да извршимо дезинфекцију свих београдских вртића, преко 285 хиљада квадрата, тако да ће деца, када епидемиолози одлуче да вртићи могу да почну са радом, бити сигурна. Протекле недеље смо кориснике дома за стара лица и децу без родитељског старања са Вождовца тестирали на присуство вируса, као и све запослене, и са поносном могу да кажем да нисмо имали ни једног зараженог, што значи да смо применили добре мере. На сва запослена лица и кориснике услуга оба дома примењена је мера карантина од 14 дана. Чињенице говоре да је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић брзо реаговала и урадила велики део посла – казао је Никодијевић.

Говорећи о јавном градском превозу, председник градског парламента подсетио је на постојање коридорских линија, чији је циљ превоз здравствених радника до клиничко-болничких центара, али и свих других који имају радне налоге. 

– Када Влада Републике Србије буде донела одлуку, постепено ћемо почети да пуштамо градски превоз. Он неће бити одједном враћен, а како буде расла привредна активност и буде почињао да ради већи број привредних субјеката, тако ћемо и почињати са увођењем линија градског превоза у поновни рад. У градском превозу неће више важити правила као до сада, већ ће она бити прописана у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље како би заштитили и путнике, али и запослене у ГСП-у. Мораћемо да се навикавамо на нове мере предострожности које ће прописати начин уласка и изласка из возила на једна врата, држање прописане дистанце, коришћење заштитне опреме, како путника тако и возача. Све ће то бити део нове културе понашања у јавном превозу. У овом тренутку чекамо процене епидемиолога и одлуку Владе Србије – закључио је Никодијевић.