петак, 24. април 2020.

Радојичић: Постепено увођење градског превоза уз поштовање мишљења епидемиолога

Поновно увођење градског превоза један је од веома важних изазова у овој фази борбе против вируса корона, и он ће се постепено уводити како се буду активирале поједине привредне гране, а у складу са ставом струке и мишљењем ресорног секретаријата, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва. 

– План је да, у складу са одлуком ресорног министарства, градски јавни превоз почне да функционише како се буду активирале одређене привредне гране. У овом тренутку користе се коридорске линије, а како се привреда буде активирала, постепено ћемо укључивати и градски превоз. О томе разговарамо на седницама Градског штаба за ванредне ситуације, a Стручно-оперативни тим Града Београда и Републичког кризног штаба дефинишу начин на који ће градски саобраћај да функционише. Епидемиолози и инфектолози треба да кажу које ћемо процедуре морати да усвојимо – истакао је градоначелник. 

Према његовом мишљењу, путници ће морати да улазе у градски превоз на једна врата, али потребно је да се контакт избегне и у самом чекању, те би грађани на станицама требало да стоје једни иза других на одређеној дистанци.  

– Тако градски саобраћај већ функционише у великим светским метрополама. Осим тога, веома је важно да се у самом превозу користе заштитна средства, маске и рукавице, и када узмемо у обзир да ће ресорни секретаријат дати своје мишљење, мислим да ће градски превоз профункционисати на прави начин – рекао је Радојичић.

Апеловао је на грађане да носе маске и да се не опуштају, јер већ је доказано да се инфекција преноси капљичним путем. Ношењем маски грађани штите себе, али и друге.

Говорећи о поновном отварању фризерских и козметичких салона и теретана, Радојичић је подсетио на речи једног од епидемиолога, да је потребно да се чувамо како не бисмо били жртве својих добрих резултата у овој фази. 

– Ако анализирамо и поредимо нашу земљу са другим земљама, видимо да имамо добре резултате у овој фази. Са опуштањем мера морамо ићи врло пажљиво и искључиво по саветима епидемиолога. То значи да ће стриктно морати да се поштују критеријуми које пропише струка, од дистанце и ношења заштитне опреме, па све до броја људи који ће моћи да посећују овакве објекте – истакао је градоначелник.

Говорећи о отварању Војномедицинског центра на Карабурми, којем је јуче присуствовао, Радојичић је изразио задовољство брзином којом је ова болница изграђена, али и условима које пружа пацијентима. 

– Као народ и као друштво врло често себе подцењујемо и склони смо да наш мали недостатак величамо, а добре резултате и успехе не прикажемо на прави начин. За десетак дана урадити онакву болницу са интензивном негом за 60 људи је фасцинантно. Сама болница је једноставна, функционална и лака за одржавање и подсећа ме на скандинавске концепте где је све функционално, једноставно и јасно. Морам да поновим да сам био одушевљен шта можемо да постигнемо за тако кратко време – истакао је први човек Београда.